Във всички украински области тази сутрин бе обявена въздушна тревога, съобщи украинската противовъздушна отбрана, цитирана от Франс прес.

Това става ден след като Русия нанесе най-голямата си досега серия от ракетни удари по украински енергийни обекти. 

Руските сили са изстреляли около 70 крилати ракети Х-101/Х-555 от самолети от северната част на Каспийско море и от района на Волгодонск в Ростовска област, както и около 20 ракети с морско базиране "Калибър" от Черно море, съобщи днес командването на военновъздушните сили на Украйна. Според сводката му руснаците са използвали и 10 ирански дрона камикадзе в нападението.

По предварителни данни украинската противовъздушна отбрана е свалила 73 крилати ракети на противника и всички дронове.

Русия ще бъде принудена да намали темпото на кампанията си на ракетен обстрел на Украйна заради увеличаващия се процент на свалени ракети от украинската противовъздушна отбрана и заради изтощаването на запасите от високоточни оръжия на Москва, прогнозира в днешния си анализ на бойните действия американският Институт за изледване на войната.

Мнозинството от Г-20 осъжда войната на Русия срещу Украйна

Лидерите от Групата на най-големите световни икономики (Г-20) приеха заключително комюнике от срещата си в Индонезия, в което се осъжда "най-категорично войната в Украйна", предадоха агенциите, цитирани от БТА.

В одобрената днес декларация, се казва, че тази позиция се споделя от повечето членове на Г-20, но се прави уговорката, че има и други мнения. В документа се посочва, че международното право трябва да бъде спазвано, както и че заплахите за използване на ядрени оръжия са недопустими. Членовете на Г-20 също така приветстват черноморската зърнена инициатива.

В декларацията се допълва, че централните банки на страните от групата ще продължат да коригират по подходящ начин темпото на затягането на монетарната си политика.

Чехия определи руския режим като терористичен

Парламентът на Чехия определи "сегашния режим в Русия" като "терористичен" заради започването на войната в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сто двадесет и девет депутати одобриха предложената резолюция във вторник, докато 14 представители на крайнодясната партия "Свобода и пряка демокрация" се обявиха против. Тринайсет от законотворците гласуваха "въздържал се".

В резолюцията Москва се обвинява, че е причинила страх и терор в Украйна с атаките си по цивилни и енергийна инфраструктура. "Това са терористични методи", се посочва в документа.

Чехия е ротационен председател на Европейския съюз до края на годината и ключов съюзник на украинското правителство.

Либерално-консервативният кабинет в Прага е доставил въоръжение на Киев в размер на 1,9 милиарда долара от началото на годината.