"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна."

Това се посочва в позиция, изпратена късно вечерта във вторник, на президента Румен Радев по повод на информацията, че руска ракета е ударила населено място в страната член на НАТО Полша. При удара са загинали двама души. 

"Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света. Поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира", се казва още в позицията на президента, пратена до медиите. 

Всичко, което се знае за ударите до този момент, може да прочетете тук: 

Малко преди това позиция по въпроса изразиха и от "Демократична България" във Фейсбук. Ето какво пише в нея: 

"Демократична България осъжда остро днешните, поредни агресивни действия на путинова Русия срещу Украйна и нейната цивилна инфраструктура, достигнали и до българския съюзник в ЕС и НАТО, Република Полша. Считаме, че двете ракети достигнали полска територия са поредното доказателство за престъпните действия на Русия и на Владимир Путин, също така агресията срещу Полша поставя отново под силен и непредвидим риск сигурността в цяла Източна Европа и показва желанието за дестабилизация от страна на Кремъл.

Демократична България изразява солидарност с правителството и народа на Република Полша. Ясно разбираме пряката заплаха за Полша и за държавите от региона, членки на колективната система за сигурност на НАТО. Изразяваме своята загриженост за действията на ескалация от руската държава и призоваваме за незабавно спиране на огъня в цяла Украйна. Призоваваме руската държава да се оттегли от окупираните територии на Украйна и да не застрашава с дейностите си системата за сигурност в Източна Европа.

Призоваваме българското правителство, българския президент и българските политически партии, заедно с нас от Демократична България, да изразят солидарност с Полша и полския народ. Полша е близък съюзник в ЕС и НАТО, със силни политически и икономически връзки с България. Нападението срещу нея е нападение срещу международния ред и ценностите в които вярва цяла Обединена Европа, част от която сме и ние. България следва да заеме позиция на солидарност и съпричастност с Полша, обратното е подкрепа за руската агресия."