България е в добра позиция за влизане в еврозоната, заяви специално за Клуб Z португалската евродепутатка Маргарида Маркеш - председател на работната група по въпросите на еврото в Европейския парламент.

Тя говори на пресконференция, след като евродепутатите дадоха днес положително становище за влизането на Хърватия в еврозоната от 1 януари 2023 г.

Клуб Z попита Маркеш има ли опасност страната ни отново да забави приемането на еврото предвид факта, че не изпълняваме критерия за ценова стабилност и рекордната от доста години насам инфлация.

„Ако добре сме разбрали, стартовата позиция е въвеждане на еврото през 2024 г. Разбира се, всичко зависи от политическата воля“, каза португалската социалистка.

Въпрос на политическа воля е и фактът, че у нас има партии, които са против въвеждането на еврото.

Инфлацията е проблем за България, но също така и за всички страни членки, допълни Маргарида Маркеш. Понеже изчисленията са направени въз основа на сравнения със ситуацията в другите държави, може би има момент, в който на масата ще има доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, че България може да изпълнява ангажиментите си.

По-рано днес с 539 гласа “за", 45 "против" и 48 "въздържал се" Европейският парламент прие на пленарната си сесия в Страсбург доклада на румънския евродепутат Зигфрид Мурешан от ЕНП. В него се изтъква, че Хърватия изпълнява всички критерии за приемане на еврото. Отбелязано е също, че макар оценката на готовността на страната да е извършена на фона на пандемията COVID-19, високата инфлация и войната в Украйна, тя продължава да е готова да приеме единната валута.

Членовете на ЕП също така заявяват, че Хърватия вече има по-високо ниво на ценова конвергенция с еврозоната в сравнение с други държави членки при приемането на еврото. Въпреки това Парламентът очаква от Загреб постоянни усилия за осигуряване на по-нататъшно сближаване на цените, както и че въвеждането на еврото няма да доведе до изкуствено поскъпване.

Хърватия ще стане 20-ият член на еврозоната. 26 от общо 27 страни от ЕС (без Дания) са задължени да приемат еврото.

“Присъединяването на Хърватия към единната валута е първият значим процес на европейска интеграция след “Брекзит”. Когато европейските ценности се оспорват на нашите граници, това е ясен знак за единство, по-нататъшна интеграция и принос към силата на еврото като световна валута”, изтъкна Маргарида Маркеш.

Становището на Европейския парламент ще бъде предадено на държавите членки на еврозоната, които отговарят за даването на окончателно разрешение за приемане на еврото от Хърватия.

Според доклад на Европейската комисия от 1 юни България изпълнява три от четирите икономически критерия за конвергенция, необходими за присъединяване към еврозоната.

Това са критериите за стабилни и устойчиви публични финанси, за стабилност на валутните курсове и за дългосрочни лихвени проценти.

Страната ни не покрива единствено условията за ценова стабилност.

Хърватия единствена изпълнява четирите критерия.