Българският полицай Петър Бъчваров е застрелян през телената ограда откъм турска страна. При преминаването през нея, в него са попаднали фрагменти от сачми с различна големина.

Това стана ясно днес от думите на Даниел Цонков от отдел „Криминалистика“ в НСлС, който е провел следствен експеримент след трагичната смърт на младия униформен.

Изстрелите са произведени от упор, от няколко метра близост, стана ясно още от думите му. Те са от т. нар. гладкоцевно оръжие - под това се разбира обикновено ловна карабина.

(Версията напълно съвпада и с признанията на двамата малограмотни братя - крадци на добитък, които са заявили пред турските разследващи, че са се уплашили при осветяване с фенера от страна на българския полицай и затова единият брат е гръмнал с пушката, която носел със себе си, б.р.).

При патрулиране граничният полицай е видял отвор, който се е образувал в оградата неясно откога. Първо са подминали с колегата му военен, но после за негова беда е решил да се върне и да огледа.

Доближава се до направения отвор в оградата и тогава е произведен изстрелът, каза днес Цонков.

Стреляно е непоследствено да самия отвор.

"По-скоро има директен изстрел срещу граничния полицай", отговори експертът на журналистически въпрос - може ли да се касае за "сватбарска" стрелба от паника.

Той каза, че е стреляно още няколко пъти - и по колата на българския патрул. Точният им брой обаче не може да се установи - именно тъй като боеприпасите са се раздробили на осколки при преминаването си през оградата.

Бъчваров така и не е имал време да отговори на огъня. Гръмнал е колегата му от МО, който е опитал да стреля по нападателите.