Мисията на ЕС за военна помощ на Украйна (EUMAM или МВПУ) е вече факт, съобщи върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Той говори след Съвет „Външни работи“ в Брюксел. По видеоръзка участва и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Ще бъдат обучени най-малко 15 000 украински войници. Решението за мисията, постигането на съгласие и нейния старт са станали за рекордно кратко време, похвали се дипломат номер 1 на Европа. Лично той за първи път вижда една мисия за военна помощ да тръгне толкова бързо. Борел се надява до края на мисията тя да започне да работи.

Обучението на войниците ще се състои не само в Полша, а в няколко страни членки, поясни първият европейски дипломат. По-рано той каза, че мисията ще бъде базирана в Полша и Германия.

• Българското правителство разработва различни варианти за участия в МВПУ, заяви служебният външен министър Николай Милков, съобщиха от МВнР. Той запозна колегите си с решението от миналата седмица на Народното събрание страната ни да окаже военна помощ на Украйна.

Страните членки дискутираха и сумите, отпускани за помощ. Повече подробности ще има утре, на Съвет „Външни министри (отбрана). Той също ще бъде воден от Борел, но в него ще участват министрите на отбраната.

„Позволете ми да кажа, че не трябва да бъркаме 3,1 милиарда евро от Европейския механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ) с военната подкрепа от ЕС и страните членки за Украйна. Мога да кажа, че те вече осигуриха на Украйна военно оборудване за най-малко 8 милиарда евро. Това е близо 45 на сто от това, което дадоха САЩ“, изтъкна върховният представител.

Подходът на ЕС към Русия остава ясен. Министрите са се разбрали за общо послание, че международната изолация на Москва ще прродължи. ЕС ще продължим с ограничителните мерки срещу руската икономика. Но Брюксел е готов да засили санкциите и да ги насочи и срещу трети страни, най-вече такива, за които се знае, че снабдяват с оръжие и оказват военна подкрепа за Русия. Това са Иран и Беларус, посочи Жозеп Борел.

„Ясно е, че нашите санкции отслабват руската икономика, капацитета на Русия да купува и обновява технологиите. Никога не сме очаквали, че санкциите ще прекратят войната. Но със сигурност те отслабват способността на руската армия да обнови своя материал, най-вече на фона на огромните загуби на бойното поле. Отслабват способността на Москва да води терористична война срещу украинския народ“, продължи Борел.

По думите му руският президент Владимир Путин не е в състояние да завоюва Украйна. Той не може да победи украинската армия и се изтегля. И затова се опитва да причини нови страдания на украинците през предстоящата зима. ЕС работи с партньорите си за ремонт и замяна на енергийната инфраструктура на страната.

Путин не е в състояние да победи укр армия. Путин се изтегля. Рус армия се изтегля на другия бряг на Днепър.

Русия трябва да спре да използва храната като оръжие. С това той заплашва и по-бедните страни, които страдат от невъзможността Украйна да изнася зърно.

Същевременно Западните Балкани будят силно безпокойство в ЕС, продължи Жозеп Борел. Там могат да се очертаят няколко кризи.

„Мога да кажа, че сме изправени пред най-сериозната и опасна криза от 2013 г. насам. И Косово, и Сърбия трябва незабавно да покажат готовност да намерят начин, за да свалят това напрежение. Неприемливо е която и да било от страните да нарушава или игнорира задълженията си по диалога. Оттеглянето на сърбите от институциите създаде вакуум в Северно Косово и в него може да стане най-лошото”, предупреди върховният представител.

Той уточни, че преговорите между Белтрад и Прищина започват тази вечер, и допълни, че е готов да свика заседание на лидерите, ако двете страни намерят практическо решение на въпроса с регистрационните номера на колите до 21 ноември.

“Не можем да си позволим да нямаме споразумение до тази дата, иначе ще бъдем на ръба на много опасна ситуация”, категоричен бе Борел.