Украинските сили обявиха днес, че са отвоювали от руската армия южния украински град Снегуровка и разпространиха видеозапис от освобождаването на града, публикуван в социалните мрежи и излъчен от украинската национална телевизия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Снегуровка, който бе последният останал под руски контрол град в Николаевска област, е важен за контрола на стратегически път, който води към град Херсон, който Русия завзе през март.

"Днес, на 10 ноември, Снегуровка беше освободена от силите на 13-и отделен разузнавателен батальон. Слава на Украйна!", се провиква войник пред ръкопляскащите му цивилни, показва видеозаписът.

Ройтерс потвърди мястото на видеото, но не и датата му. Засега няма потвърждение от украинското министерство на отбраната, че си е върнало контрола над града, само ден след като Русия разпореди на силите си да се изтеглят от района.

Макар Москва да обяви, че се изтегля от района, Киев каза, че не иска да прибързва с изводите и предупреди, че това може да е клопка от страна на Кремъл.

Освен това украински представители внимават да няма изтичане на чувствителна информация от военен характер.

Началникът на украинския генерален щаб Валерий Залужни обаче съобщи днес, че украинската армия е напреднала със 7 км в две посоки на юг, при което си е възвърнала контрола върху още 12 населени места, 6 от които в посока Петропавловка-Новорайск, а други 6 - в посока Первомайское-Херсон.

"Все още не можем да потвърдим информацията за т.нар. изтегляне на руските сили от Херсон. Продължаваме да провеждаме нашата контраофанзива в съответствие с набелязания план", написа Залужни в Телеграм.