България експулсира 70 дипломати от посолството на Руската Федерация в София. Това обяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание премиерът в оставка Кирил Петков.

Искам да кажа на всички чужди страни, не само на руската, че всички, които работят срещу интересите на България, ще бъдат отзовани да си отидат обратно в страната, от която са дошли, каза Петков.

Той отказа да даде повече подробности за дейността, която са осъществявали дипломатите, тъй като информацията е конфиденциална.

Мога да кажа, че голяма част от тях са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие, обясни министър-председателят.

Кирил Петков поздрави българските служби и Министерството на външните работи за добре свършената работа. Премиерът добави, че тези 70 души са заемали различни официални роли в посолството на Руската федерация. Извършвали са несвойствени дейности за тези дипломатически позиции, обясни Петков.

"Това не е по никакъв начин агресия към руския народ – нямаме нищо против тях. Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във  вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия. И в неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва", добави Петков.

На посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова са връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Русия у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24:00 ч. на 3 юли 2022 г. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на официалната си страница във Фейсбук. 

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща днес в МВнР посланика на Руската федерация, информират от министерството. 

"Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители", се посочва в съобщението. 

„Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани", отбелязват от външното ни министерство.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург“, добавят още от МВнР. 

"Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици.  То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел".

Това написа във фейсбук лидерката на БСП Корнелия Нинова.