Люксембург е замразил 5,5 милиарда евро на руски физически и юридически лица, което се равнява на около една трета от всички руски активи, блокирани в ЕС. Това каза външният министър на страната Жан Аселборн по време на реч пред парламента във вторник, предаде "Укринформ".

"От общите активи на руски физически и юридически лица, замразени в ЕС, около една трета са блокирани в Люксембург. 5,5 от 17 милиарда евро руски активи бяха замразени в Люксембург в резултат на санкциите на ЕС след атаката срещу Украйна".

Аселборн каза още, че ако няма промяна в поведението на Руската федерация, тогава ще последват нови санкции срещу нея. Той отбеляза колко е важно ЕС да съхрани единството си. Според министъра не може да има "никакъв неутралитет" по отношение на войната.

В момента Люксембург е доставил на Украйна оръжие и логистика на стойност над 72 милиона евро, което съответства на 16% от общия бюджет за отбрана на страната.

ЕС, Съединените щати и други съюзници на Украйна са замразили около 300 милиарда долара в резервите на централната банка на Русия.