България подкрепя Директива за европейски PNR (резервационни данни на пътниците) като мярка при превенцията на борбата с тероризма. Става въпрос за т. нар. регистър на имената на пътниците в авиолиниите, в който предварително се регистрира набор от лични данни, включително това как са закупили билетите си, и детайли по самото пътуване.

Това е уверил вътрешният министър Веселин Вучков европейския координатор в борбата с тероризма Жил де Керхове, съобщиха от пресцентъра на МВР. Двамата се срещнаха днес в София като това е първото посещение на Керхове в България. То бе по покана на Вучков и идва малко преди срещата на вътрешните министри от ЕС на 19 януари, на която ще бъдат обсъдени спешни мерки в борбата с тероризма. В срещата на министрите ще участва и европейският координатор.

Както Клуб Z писа темата с дългоотлаганото приемане на директивата отново влиза в дневния ред на ЕС и този път Еврокомисията смята да положи максимални усилия за приемането й. Причината: кървавият атентат срещу френското хумористично списание "Шарли ебдо" и последвалата серия от терор във Франция.  

Европейският парламент от 2011 г. насам блокира въвеждането в ЕС на регистъра на имената на пътниците в авиолиниите. ЕС има споразумения със САЩ, Канада и Австралия да регистрира по този начин пътниците за тези страни, но това не важи за другите дестинации.

Това не пречи отделните държави-членки да въведат сами такива системи. Досега в ЕС го е направило само Обединеното кралство. Испания също работи по въпроса. ЕС осигурява финансова подкрепа на страните, които желаят да въведат свои регистри с имената на пътниците.

Вучков е представил пред Керхове и пълна и актуална информация за ситуацията на българо-турската граница, както и всички мерки за поддържане на нивото на сигурност, които се прилагат според стандартите за охрана на външна граница на ЕС. 

Обсъдено било и изпълнението от страна на България на Резолюция 2178 (2014) за борба с тероризма на Съвета за сигурност на ООН.

Жил де Керхове се срещна и с външния министър Даниел Митов.