Терористът Амеди Кулибали, който вчера уби полицайка в париж, а днес взе заложници в еврейски магазин, е бил приет от френския президент Никола Саркози в Елисейския дворец през 2009 г.

Това припомня в. "Паризиен", който тогава дори публикувал репортаж за него. Това била среща на държавния глава с група от десетина младежи, които нямали постоянна работа. По онова време Амеди Кулибали работил в завод на "Кока Кола" в град Грини в централната част на Франция.

"Надявам се в крайна сметка президентът да ми помогне да си намеря работа", заявява Амеди Кулибали часове преди срещата си със Саркози. "Бих бил много доволен. Не знам какво ще му кажа. Ще започна с "Добър ден", допълва чернокожият млбадеж, който тогава е на 27 години.

Днес той заедно с приятелката си Хаят Бумедиен взеха заложници в парижки еврейски магазин, където се продава кашерова храна. Двамата поискаха свобода за алжирските братя Саид и Шериф Куаши, които са обкръжени от полицията и спецчастите в печатница в град Дамартен-ан-Гоел. Братята разстреляха в сряда 12 журналисти в редакцията на в. "Шарли ебдо" в париж.