Украинските сили ще "трябва да се изтеглят" от град Северодонецк, голяма част от който се намира под контрола на руските сили, заяви днес украинският областен управител на Луганска област Серхий Хайдай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Северодонецк се водиха едни от най-тежките сражения от началото на руското нахлуване в Украйна. В града в продължение на месец има улични боеве, като настъплението на руските сили върви бавно и мъчително.

"Украинските сили ще трябва да се изтеглят от Северодонецк. Получена е заповед за това", съобщи Хайдай в Телеграм, предаде Франс прес.

Украинският областен управител обаче не каза дали украинските сили ще бъдат изтеглени незабавно и какъв ще бъде графикът на изтеглянето.

Битката за Северодонецк е ключова за Русия, тъй като победата в нея ще даде възможност на руските сили да установят контрол и върху последните територии в Луганска област, които засега са под контрола на Украйна, отбелязва Ройтерс. Ако Северодонецк падне, единственият град в областта, който ще остане в украински ръце, ще е Лисичанск.

По-рано днес Хайдай съобщи, че украинските сили са отблъснали руска атака срещу южните покрайнини на Лисичанск.

Въпреки успешното отблъскване на руската атака обаче бе загубен контролът върху ключовото село Миколаивка, което се намира в близост до важна магистрала, която води до Лисичанск, съобщи Хайдай в Телеграм.

Нито един град в Донецка област вече не е безопасно място за пребиваване, предупреди днес губернаторът на източния украински регион Павло Кириленко, цитиран от Франс прес.

Той говори пред агенцията на фона на настъплението на въоръжените сили на Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в опит да превземат Донбас.

"Няма безопасно място, няма безопасен град в Донецка област", заяви Кириленко.

Той подчерта, че "е изключително опасно за местните жители да останат".

251 човека са били евакуирани днес от Донецка област, каза нейният губернатор. Той определи ситуацията в региона като тежка.

Кириленко даде интервюто от Краматорск - главния град на частта от Донбас, която остава под украински контрол. През последните дни руските сили затягаха обръча около Северодонецк и Лисичанск - градове близнаци на двата отсрещни бряга на река Северски Донец, на около 80 километра на изток.

Врагът е съсредоточил своите усилия върху установяването на контрол върху пътя между Бахмут и Лисичанск, отбеляза Кириленко. Той обясни, че основната задача е да бъде спряно руското настъпление към Краматорск и близкия град Славянск.

По данни на Кириленко в Краматорск, който преди началото на войната на 24 февруари бе с население от около 150 хиляди души, са останали около 45 хиляди човека.

Нов транш американска военна помощ за $450 млн

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 450 милиона долара под формата на военна помощ, заяви вчера говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от Франс прес.

С това военната помощ на Вашингтон за Киев става общо около 6,1 милиарда долара от началото на руската инвазия през февруари и 6,8 милиарда, откакто Джо Байдън стана президент.

Новият пакет военна помощ включва по-конкретно доставката на 4 реактивни системи за залпов огън ХАЙМАРС. Украинската армия много настоява да има такива системи, откакто конфликтът влезе в нова, по-стратегическа фаза, където фокус е регионът Донбас. В тези боеве важна роля има тежката артилерия. Новата помощ включва още боеприпаси, автоматични оръжия и патрулни кораби.

Кърби увери, че американците са в постоянен контакт с украинците във връзка с военните им нужди.