Индия предоставя сертификат за безопасност на десетки кораби, управлявани от дъщерно дружество на водещата руска корабна група "Совкомфлот", показват официални данни, цитирани днес от Ройтерс. 

Това позволява износ на петрол за Индия и другаде, след като западните сертифициращи дружества оттеглиха услугите си поради глобалните санкции срещу Москва, посочва агенцията.

Сертификацията от Индийския корабен регистър (IRClass), една от най-добрите компании за класификация в света, осигурява последната връзка във веригата на документите - след застрахователно покритие - необходима за поддържане на работата на държавния танкерен флот на "Совкомфлот" и доставка на руски суров петрол на задграничните пазари.

Данните, събрани от уебсайта на IRClass, показват, че тя е сертифицирала повече от 80 кораба, управлявани от "Ес Си Еф мениджмънт сървисис лимитид" (SCF Management Services Ltd), юридическо лице със седалище в Дубай, посочено като дъщерно дружество на уебсайта на "Совкомфлот".

Източник от индийското корабоплаване, запознат с процеса на сертифициране, каза, че повечето от корабите на "Совкомфлот" вече са мигрирали към IRClass чрез подразделението в Дубай, предаде Ройтерс.