Украйна арестува висш правителствен служител и бизнесмен, заподозрени в участие в предполагаема руска шпионска мрежа, заяви днес Службата за сигурност на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. СБУ не посочи имената на заподозрените, но ги идентифицира като висш служител в правителството и ръководител на отдел в Търговско-промишлената камара.

"В Киев ръководителят на секретариата на министерския съвет и ръководителят на един от отделите в Търговско-промишлената камара бяха задържани", написа в "Телеграм" Службата за сигурност. "Тези служители са предавали различни разузнавателни данни на врага: от състоянието на отбранителната ни способност до мерките на държавната граница и лични данни на украинските служители на правоприлагащите органи", се казва още в текста.

Двамата заподозрени бяха показани да седят пред украинското знаме във видео, в което те признават, че са си сътрудничели с Москва. Не става напълно ясно дали двамата задържани са заявили това в резултат на принуда.

Русия е плащала на заподозрените между 2000 и 15 000 американски долара за всяка задача в зависимост от степента на секретност и важността на информацията, заяви СБУ. От видеото става ясно, че единият е получил общо 33 000 долара, а другият 27 000 долара. Във видеото единият от двамата, който имал кодово име "Киреев", признава, че е сътрудничил на Москва от 2016 година, а другият казва, че го е правел от 2019 година.

Русия не коментира веднага изявлението на украинската служба.