Общината в град Банско има намерения да вземе на концесия ски зоната над съседното й населено място Добринище, както и новите зони за туризъм, определени в бъдещия план за управление на Националния парк "Пирин". Това заяви кметът на Банско Георги Икономов пред БНР.

Следващата седмица кметът на Икономов ще внесе в Министерството на околната среда и водите предложение за отдаване на концесия ски зоната над Добринище, каквато към момента няма. По думите му е напълно реалистично и справедливо общината и местният туристически бизнес да са новите концесионери. Той допълни, че целта на предложението е да се избегне монополното положение в ски курорта.

"Това би могло да стане чрез сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, съвместно с общината те да бъдат концесионери на новите територии в ски зоната и в Банско, и в Добринище", каза още Икономов. 

След като преди дни правителството отмени решение на кабинета "Орешарски" за изменение на концесионния договор за ски зоната в Банско, беше създадена нова междуведомствена комисия, която да разгледа проблемите, свързани с изпълнението на договора, и ще предложи варианти за разрешаването им до 15 февруари.

Според кметът на Банско новосъздаденото звено ще изчисти нерешените проблеми в последните години. Той поиска същата комисия да излезе със становище и по предложението на общината за промяна в сегашния план за управление на НП Пирин, който забранява строителството на нова кабинкова линия и уплътняване на зоната. 

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева уточни, че се възлага сключването на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор за предоставяне на концесия върху защитена територия - част от НП Пирин, за изграждане и експлоатация на ски зона с център Банско". 

Василева каза, че групата ще разгледа определянето на концесионната площ, защото част от установените неточности в самия договор, подписан още 2001 г. засягат границите на концесионната площ и начините на определяне, както и границите на ски зоната.

На среща със заместник-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов кметът на Банско обсъди изграждането на нов лифт в Банско и приоритетните инфраструктурни проекти на правителството и изграждането на автомагистрала Струма. 

Цветанов увери Икономов в подкрепата на кабинета за бързото изграждане на Втора кабинкова линия в ски-зона "Банско" в контекста на взетото решение на Министерски съвет за отмяна на решението на кабинета "Орешарски" за разширение на площта на зоната без ясно изразени факти и обстоятелства. Коментирано беше и успешното завършване на течащия в момента мащабен проект за подмяна на водоснабдителната и канализационна мрежа в курортния град.

Кметът Икономов информира Цветанов, че в момента строително-ремонтните дейности са замразени поради активния туристически сезон в града, но ще бъдат подновени веднага през пролетта.