Ирина Бокова може да разчита на подкрепата на настоящото правителство за кандидатурата й за генерален секретар на ООН.

Това стана ясно днес по време на среща между шефката на ЮНЕСКО и премиера Бойко Борисов, за която съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Номинацията на Бокова бе направена от кабинета "Орешарски" малко преди той да подаде оставка - на 18 юни. Тогава Борисов се разгневи. Но не заради личността на генералната директорка на ЮНЕСКО, а заради това, че правителството на БСП и ДПС прави номинации за постове, които ще бъдат вакантни чак след няколко години.

Мандатът на настоящия генерален секретар на организацията - южнокореецът Бан Ки Мун, изтича на 31 декември 2016 г.

Мотивът на кабинета "Орешарски" беше, че трябва възможно най-рано Министерството на външните работи да започне работата по търсене на подкрепа за българската номинация.

Като конкуренция на Бокова за поста в ООН се спряга и бразилската президентка с български корени - Дилма Русеф. Русеф в момента кара втория си и последен по закон мандат като държавен глава, като той изтича в края на 2018 г. Така че е малко вероятно да се откаже от него година по-рано, за да се впусне в битката за ООН, освен ако предсрочно не сдаде поста в Бразилия.

Борисов и Бокова още веднъж са осъдили нападението във Франция срещу сатиричното списание "Шарли ебдо" като "посегателство срещу свободата на словото" и изразили убеждението си, че световната общност ще работи заедно срещу заплахите пред сигурността и мира, се казва още в прессъобщението на Министерския съвет.

Говорили и за редица проекти като реставрацията на базиликата "Плиска", проучванията на комплекса Перперикон и Националния музеен комплекс. Министерският съвет ще подкрепи финансово и реставрацията и консервацията на крепостта "Трапезица".