Проблемният шести блок на АЕЦ "Козлодуй" продължава да не работи и да не подава електричество към системата на страната. Техническата проверка на проблема е показала изтичане на водород от охлаждащата система, но ядреният реактор е незасегнат и промяна в радиационния фон няма. Това обяви днес от Козлодуй служебният енергиен министър Росен Христов на пресконференция. 

По неговите думи, се очаква в следващите дни да се проведат нови процедури по тестване на проблемната част и до края на седмицата всичко да е готово. Интересното е, че проблемът на шести блок се появи в същия ден, в който блокът трябваше да бъде включен в системата след планов ремонт. Системата за охлаждане имала 5 събития за 10 г. Случвали са се странни неща през годините, които нямало сега да коментират от аеца, посочиха оттам.

"Не са ясни причините за техническия проблем. Реакторът работи в нормален режим, няма опасност", потвърди Христов. 

Той твърди и че било нормално - понякога - при такъв огромен ремонт да имало проблеми. Все пак това било крайно нежелателно. Очаквано, в момента се води и проверка дали няма нарушени процедури и технически изисквания. Общото усещане след думите на Христов бе, че никой няма никаква представа каква е точната причина за изтичането на водорода. 

Липсата на цял блок в АЕЦ влияе на цялата система и в момента електроенергийната система се поддържа на практика от кондензационните АЕЦ, които към този час на вечерта във вторник произвеждат почти 60% от електричество. Това показват данните на ЕСО. Христов за пореден път обяви, че не знае какви са финансовите загуби от спирането на блока. 

Ядреното гориво 

В същото време Христов коментира и темата за новите доставки на свежо ядрено гориво за централата. По думите му, към този момент има две компании, които са заявили интерес към бъдещите доставки - известните на вече на всички американска "Уестингхаус" и френската "Фраматом", която работи по лиценз на руската ТВЕЛ. Днес стана ясно, че Христов смята, че "доставките от Русия са под въпрос заради нежеланието от тяхна страна да сътрудничат."

Припомняме, че през миналата седмица стана ясно, че кабинетът е отменил решение по темата на предишното правителство и на практика новото решение връща в играта "Фраматом". 

В същото време Христов обяви днес, че до няколко седмици ще се обяви търг за доставка на горивото, който щял да е конкурентен между двете компании, едната от които още няма лиценз, а другата - с руски. Цялата история може да прочетете тук: 

Износът на "Лукойл"

Междувременно транспортният министър Христо Алексиев, който председателства и щаба по енергетика, коментира актуалния скандал в сектор "Енергетика" - желанието на кабинета да позволи на "Лукойл" да изнася от страната готови продукти. Вчера Европейската комисия обяви, че България не може да препродава тези продукти на страни от ЕС, защото това противоречи на санкции по забраната на внос на руски петрол, по която страната ни получи дерогация. ЕК припомни, че дерогацията е, за да можем ние самите да си осигурим горива, а не за да препродаваме, както ден преди това обяви Росен Христов. 

Днес Алексиев обяви, че ние нямало да препродаваме суров петрол, каквато била забраната по санкциите, а нефтопродукти, които са рафинирани тук. По своята същност това е без значение, защото текстовете на санкционните режими са напълно ясни. Вчера Министерство на финансите опита да защити позицията на кабинета като буквално цитира текст от сайта на европейската комисия, който въобще не се отнася до нашата ситуация, а касае трети страни. България е страна по двустранния процес ЕС - Русия, а не трета страна. 

"Никога не сме планирали да препродаваме суров нефт. Ние нямаме право. Нямаме право да препродаваме готови внесени от Русия продукти", привнесе и Христов.

Алексиев отчете като успех факта, че България има най-евтините горива в Европа и обяви, че правителството щяло да продължава в този дух. Истината - исторически България винаги е имала най-ниски цени на горивата.