Стотици украински бежанци излязоха на протест днес, а хиляди се оплакват от предстоящото им преместване в държавните бази. Решението да получат поне удължение до 15 ноември бе взето в последния момент от Министерски съвет - вчера.

Протестиращите в Слънчев бряг са възмутени от поредното местене и са наясно с лошите условия в държавните бази за бежанци. Подчертават, че това ще затрудни интеграцията на тях и на децата им. Много от украинските деца тъкмо са започнали да посещават училище и да създават контакти, други учат дистанционно и се нуждаят от добър интернет.

20 000 от украинските бежанци у нас, общо над 55 000 души, са в хотели от месеци след влизането си в България. 

Всеки бежанец, потърсил помощ от днес нататък, ще бъде насочван към държавна база. Няма никаква информация за алтернативи.

Хотелиерите пък получаваха финансиране от държавата за нощувките на украинците, нужна след пандемичните години и ръста на инфлацията. Но е не знаят дали трябва да гонят украинците и как да го направят, няма никаква информация от държавата, посочват те. 

В социалните мрежи хотелиери разказват, че някои от бежанците се барикадирали в стаите си.

На някои места днес дори не са сервирани закуски на бежанците в хотелите - те късно са разбрали, че държавата продължава да покрива храната на украинците у нас.

Иначе вчера служебният министър на туризма Илин Димитров заяви, че страната отделя значителни финансови средства, за да помага на бягащите от военния конфликт. "Дотук са изплатени близо 523 млн. лева, като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета, а останалите – по европейски програми и фондове, които са преструктурирани. Важно е да сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата", твърди Димитров.

Той увери хотелиерите, настанили украински граждани, че ще им бъдат изплатени всички суми и обясни какъв ще бъде механизмът за това. До края на тази седмица трябвало да бъдат входирани, включително и за септември, всички безспорни плащания. Оттук нататък програмата ще бъде отворена, в рамките на 15 дни, хотелиерите, които държавата е счела, че не са си изпълнили съвестно работата и не са си получили парите, да подадат жалби.