Румен Радев е тласкан от някакъв вид политически нарцисизъм. Това обяви пред "120 минути" по Би Ти Ви професорът по културна антропология Стефан Дичев.

"Президентът тежко ни разочарова", заяви Дичев и добави. "Румен Радев е тласкан от някакъв вид политически нарцисизъм. Той иска да продължи да бъде важен. Всеки ден се изказва по някаква тема, с което тотално девалвира речта си. Думата на държавния глава трябва да е тежка, по-рядко да се чува".

Дичев предположи, че Радев има амбиция да продължи да бъде важен чрез новооснованата партия на Стефан Янев "Български възход".

"Позицията на Радев по РСМ е крайно популистка и вредна. Надявам се, че ще се намери мнозинство в парламента, което да намери решение на този тежък проблем".

Професорът отправи критики и към партията на Янев.

"Това е поредният проект, за който нищо не знаем. Въз основа на какво възниква - да не даваме оръжие на Украйна? Това ли е програмата? Каква заявка чухте от г-н Янев? Не знаем - лява ли е, дясна ли е".

Според Дичев "старите партии са запушени" заради нежеланието на дългогодишните им лидери да се оттеглят.

"В момента в който се появи нова амбиция, тя отива встрани, затова постоянно има пъпкуване на нови партии. Добре ще е наследващите избори нашите дейци да разберат, че трябва да се обединяват. ДБ и ПП е хубаво на следващи избори да се явят заедно. Янев, ако се чувства близък до БСП, да отиде и заедно с тях да се яви".

Професорът коментира и разпада на ИТН. Той разкритикува употребата на полиграф и го обяви за "края на политическото".

"Политикът би трябвало да има свободна воля", отсече Дичев. "Това е драмата на тази партия. Едно божество стои във Фейсбук. Една бръсната глава се появява във Фейсбук и казва някакви неща".

Според него ПП е трябвало да осъзнае още при провала на втория парламент миналата година, че ИТН е "несериозна" партия и да предложи кабинет с определена програма. Дичев смята, че дори кабинетът да удържи на вота на недоверие, парламентът ще бъде нестабилен и ще има избори.

Дичев изтъкна, че нашето общество трябва да свикне с идеята, че политиката функционира на базата на компромисите. Според него промяна на политическата система, като въвеждане на мажоритарната избирателна система, може да се случи само ако "се сблъскаме със стената".