Германският министър на икономиката Роберт Хабек представи план с мерки за справяне с газовата криза в страната, след като „Газпром“ изненадващо намали до 40% подаването на газ към страната. На първо място от газ ще трябва да пестят предприятията, но е възможно през зимата да има мерки и за домакинствата.

Германското министерство на икономиката ще намали подаването на газ към предприятията в страната, за да могат газохранилищата да се поддържат пълни. Вместо газ, фирмите в Германия ще могат да използват въглища кат енергоносител.

"Ситуацията е сериозна. Газовото потребление трябва да бъде намалено, за да имаме газ в газохранилищата, в противен случай ни чака тежка зима", предупреди министърът на икономиката Роберт Хабек.

Заради намаляването на газоподаването от Русия газохранилищата в Европа се пълнят по-бавно от предвиденото, а цените на газа на пазара скочиха с над 60% миналата седмица.

Видимо е, че стратегията на Путин е да ни разколебае в позицията към Русия, да предизвика ново покачване на цената на газа и да разедини ЕС, посочи още Хабек.

Засега Германия успява да набави липсващите количества газ от други източници на свободния пазар, но на многократно по-високи цени.

Първата спешна мярка, която Германия предприема, за да преодолее тази криза, е взимане на заем от 15 милиарда евро за покупката на газ. 

Втората мярка предвижда индустрията да купува газ на търг. Това ще подтикне бизнесът да намали възможно най-много употребата му и ще потърси алтернативни източници. 

По подобен начин се купува ток и това регулира цените му.

Третата мярка предвижда връщане на употребата на въглища.

Закон за това се очаква да бъде приет на 8 юли. Тези мерки ще помогнат газохранилищата да се напълнят достатъчно, за да се премине без сътресения през зимата и отоплението в домовете в Германия да е осигурено. В момента газохранилищата са пълни до 56%. До 1 октомври нивото им трябва да достигне 80% от капацитета им, а на 1 ноември дори до 90%.