Пътно-строителните фирми, на които държавата все още дължи пари по извършени дейности, смятат да започнат активна стачка от първи юли на тази година. Тя ще включва спиране на работата по текущите ремонти на пътищата в страната. Освен това е твърде вероятно и да инициират съдебни дела срещу държавата. 

Това обявиха от днес на специална пресконференция от Браншова камара "Пътища". Основен говорител, както обикновено, и днес бе Стефан Чайков - бивш шеф на АПИ.

Така и компаниите от сектора на практика влязоха във войната, която министърът на регионалното развитие и благоустройтвото в оставка Гроздан Караджов води с останалата част от правителството. Припомняме, че по думите на Кирил Петков Караджов е поискал нови 3,9 млрд. лв. от актуализацията на бюджета за МРРБ, с които да се разплати на фирмите и да плати нови договори. Самият министър отрича, твърди, че парите трябва да бъдат дадени заради решение на Народното събрание от април, с което се направи опит за тяхното "изправяне", въпреки че са напълно незаконни. 

Вчера пък излезе доклад на специалната междуведомствена група на Министерство на финансите и МРРБ, от който стана ясно, че нови 2,5 млрд. лв. са били искани от МРРБ за разплащане на незаконни договори. 

Идеята зад тази комисия бе да направи така, че да стане ясно дали, на кого и как трябва да се плати. Причината е ясна - по времето на ГЕРБ АПИ е сключвала договори за текущ ремонт, които нарушават закона за обществените поръчки. Сключените договори са на една цена, но после към тях има анекси, които казват, че ще се извършват нови дейности за много над позволените допълнителни 50% от основния договор суми. Според Асен Василев, комисията е открила още завишени цени на договори, облагодетелствани фирми и незаконни строежи. 

"Защо е правено това? Защото ако 2,4 млрд. лв. бяха разходвани законно, това би означавало да се възлага обществена поръчка, да има гаранции и др., а не да се прави ремонт на ремонта на ремонта. Това са незаконни поръчки", обяви вчера Василев. 

Днес пътищарите обаче заявиха, че докладът не междуведомствената комисия бил "манипулативен" и бил изпълнен с невярно съдържание. Според Чайков в текста са записани като незаконни дейности, които в момента се извършват за текуща поддръжка и ремонт. Инж. Лазар Лазаров пък заяви, че авторите на доклада смесвали понятията за текущ и основен ремонт. 

Освен това - камарата обяви, че очаква с актуализацията да й бъдат разплатени оставащети, по техни думи, около 2 млрд. лв. от държавата. 

Те ще изчакат крайния срок – 30 юни, когато по решение на НС трябва да се извърши разплащането, след което ще заведат искове към държавата за пропуснати ползи, които по оценки са между 150 и 200 млн. лева.