Централната американска банка повиши лихвените проценти с 3/4 от пункта, което е най-голямото увеличение от 30 години насам. Този ход се предприема въпреки опасенията от сриването на инвестициите по света - от облигации до биткойни. За това допринасят и предположенията, че агресивният стремеж на Банката да установи контрол над цените ще доведе до рецесия. 

За кратък период от време това е второто покачване на лихвените проценти. Този път с 3/4 от пункта и вследствие на тези действия средната 30-годишна фиксирана лихва по ипотечните кредити от 3% в началото на годината вече надхвърля 6%, с най-високото ниво от преди финансовата криза през 2008 г.

По-рано председателяt на банката Джером Пауъл, цитиран от БНР, каза, че вероятното увеличение тази седмица ще бъде с половин пункт или 0,5%, но изглежда препускащите цени, влошаването на ситуацията от войната в Украйна и влиянието ѝ върху цените на енергията ускоряват темпото.

След като инфлацията достигна най-високия си връх от 40 години насам с 8,6 на сто, обхващайки все повече области на икономиката и непоказвайки признаци на забавяне, става ясно, че този процес ще продължи по-дълго от очакваното.

Според някои икономисти прогнозите на Федералния резерв, че са в състояние да намалят инфлацията, да предпазят икономиката от рецесия и да ограничат щетите на пазара на труда са само приказки. Специалистите смятат, че дори рецесията да бъде избегната няма как икономиката и хората да излязат от ситуацията невредими. Очакванията са най-малко за покачване на безработицата до 4,1% до четвъртото тримесечие на 2024 г.