Високопоставен служител на руското външно министерство заяви, че търговските сателити на Съединените щати и на техните съюзници биха могли да станат легитимни мишени за Русия, ако бъдат включени във войната с Украйна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  

Русия, която през 1957 г. изстреля в Космоса "Спутник-1" - първия спътник, създаден от човека, а през 1961 г. изпрати първия човек в Космоса, разполага със значителни офанзивни космически възможности - като и Съединените щати и Китай. През 2021 г. Русия изстреля противоспътникова ракета, за да унищожи един от собствените си сателити в космоса. 

Заместник-директорът на отдела за неразпространение и контрол на оръжията в руското външно министерство Константин Воронцов заяви пред ООН, че Съединените щати и техните съюзници се опитват да използват Космоса, за да наложат господството на Запада. Воронцов, четейки записки, заяви, че използването на западни сателити за подпомагане на военните действия в Украйна е "изключително опасна тенденция".

"Квази гражданската инфраструктура може да бъде легитимна цел за ответен удар", заяви Воронцов пред Първия комитет на ООН, добавяйки, че използването на такива сателити от страна на Запада в подкрепа на Украйна е "провокация".

"Става дума за използването на компоненти от гражданската космическа инфраструктура, включително търговска, от страна на САЩ и техните съюзници във въоръжени конфликти", е цитиран да казва той пред ООН.

Воронцов не спомена конкретни сателитни компании, въпреки че по-рано този месец Илон Мъск заяви, че неговата ракетна компания "Спейс Екс" (SpaceX) ще продължи да финансира своята интернет услуга "Старлинк" (Starlink) в Украйна.

Войната в Украйна отне живота на десетки хиляди хора, подкопа световното икономическо възстановяване след края на пандемията и предизвика най-сериозната конфронтация със Запада след Карибската криза през 1962 г.