Българското малцинство в Косово трябва да бъде признато.

Този призив се съдържа в доклада за напредъка на тази страна през 2021 г., одобрен от Комисията по външни работи в Европейския парламент.

Членовете й приеха поправка, предложена от 8 български депутати от парламентарните групи на Европейската народна партия (ЕНП) и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

В доклада се признава, че конституцията на Косово е много прогресивна по отношение на правата на малцинствата. Но същевременно се отбелязва, че петицията на близо 500 души, които исторически се самоопределят като българи, регистрирана в парламента в Прищина през май 2018 г., все още не е разгледана. Депутатите от външнополитическата комисия препоръчват тези права да бъдат защитени в законовата рамка и да бъдат гарантирани на практика.

Петицията е внесена от две организации на българсото малцинство в Косово. Това са „Обединени българи в Косово“ и Културно-просветно дружество на българите в Жупа „Български мохамедани“.

По този въпрос все още няма никакво движение. Същевременно през 2011 г. в страната са признати черногорско и хърватско малцинство.

Андрей Ковачев (ЕНП) благодари на българските евродепутати от ЕНП, ЕКР и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Благодарение на всички тях, успяхме да преодолеем съпротивата от ляво - социалисти, крайно леви и отчасти „зелени“ и да вкараме текстове настояващи за признаването на българското малцинство“, написа Ковачев във фейсбук.

За Клуб Z той уточни, че Сергей Станишев е гласувал за поправките. За съжаление обаче, той не е успял да убеди колегите си социалисти да направят същото, допълни Ковачев.

Българските членове на Комисията по външна политика са Александър Йорданов от ГЕРБ и ЕНП), Сергей Станишев от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) и Илхан Кючюк от ДПС и ОЕ.

„За съжаление, днешната победа в Комисията по външни работи все още не е окончателна. Очаквам от ляво в пленарна зала да бъде направен опит за премахване на този текст“, пише още Андрей Ковачев.

Той се надява да продължи сътрудничеството с колегите си и приетата поправка да остане и във финалния вариант на доклада.

Според Ангел Джамбазки от ВМРО и ЕКР Ходобно признание е и от особено значение, като се имат предвид последователните опити на сръбската пропаганда да представи българите в Косово, като сърби.

Българите в Косово официално са 15 000. Неофициално - до 150 000

Българите в Косово са историческа общност. Тя е съставена от няколко субетнически групи - горани, жупци, торлаци. По официални оценки българите в районите на Гора и Жупа са 15 000 души.

Според българите там обаче неофициално техният общ брой е значително по-голям. Някои източници твърдят за 150 000 души.

Хора с български произход живеят в общините Краковища (Драгаш), Щръбце и Призрен. Компактна българска общност има в община Раховец. В община Краковища (Драгаш) има 19 изцяло български села.