Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата на върха на пакта в Мадрид в края на месеца да бъде приет всеобхватен пакет за дългосрочна помощ на Украйна.

Той говори преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

Ще участват също Украйна, Грузия, Швеция, Финландия и ЕС.

Пакетът ще помогне на Украйна в нейния преход от съветско към съвременно натовско оборудване, изтъкна Столтенберг. Това ще подобри и взаимната оперативна съвместимост.

Тази вечер украинският министър на отбраната на Олексий Резников ще уведоми колегите си за най-належащите нужди на страната му. Министрите от страните членки ще направят нови предложения в тази насока. Столтенберг увери, че те са ангажирани да продължат да доставят необходимото на Киев военно оборудване, включително тежко въоръжение и системи с голям обсег.

Украинският президент Володимир Зеленски ще бъде поканен на срещата в Мадрид, увери Столтенберг. Форумът на върха ще се състои от 28 до 30 юни. Ако Зеленски не успее да дойде лично, той ще говори по видеоконферентна връзка.

НАТО ще обмисли нуждата от допълнително подсилване на източния фланг заради заплахата от Русия и войната в Украйна, каза още Столтенберг. Днес и утре министрите ще обсъдят конкретните нужди на всяка от държавите по източните граници на алианса. Сред фокуса на разговорите ще бъде какви сили са необходими в отделните държави.

„Това означава по-висока готовност, разполагане на повече батальони на изток, прехвърляне на техника и снаряжение“, уточни шефът на НАТО.

Според генералния секретар ситуацията с износа на зърно от Украйна изключително критична, като единствената вина за това е на Русия, а не на санкциите срещу нея:

„Най-добрият начин да се намалят цените и зърното да се изкара от Украйна е Русия да спре незаконната война срещу нея. Докато тя продължава, ние трябва да намерим начин да го изнесем с всички възможни средства“, посочи той.

В отговор на въпрос Йенс Столтенберг увери, че прави всичко възможно до срещата в Мадрид да бъде намерено решение на несъгласието на Турция за членството на Финландия и Швеция в НАТО. Той обаче не се ангажира с обещание, че това непременно ще се случи. Генералният секретар отказа да посочи и срок, в който двете скандинавски държави да се присъединят към алианса.

В телефонен разговор с журналисти в Брюксел вчера американската посланичка в НАТО Джулиан Смит изрази надежда, че на срещата в испанската столица Швеция и Финландия ще присъстват вече в качеството на страни, получили покана за членство.