САЩ са решили да ускорят разполагането в Европа на своите модернизирани тактически атомни бомби B61-12, съобщи „Политико“, като се позова на дипломатически източници и кореспонденция.

Бомбите трябва да пристигнат в бази на НАТО на Стария континент още през декември. Те ще заменят по-стари оръжия и могат да бъдат използвани от американски и съюзнически бойни самолети и бомбардировачи.

Съобщението идва на фона на заплахите на Русия да използва ядрено оръжие в Украйна.

На закрита среща на пакта в Брюксел американски представители заявили, че бомбите ще дойдат по-рано от предвиденото. Първоначално е било планирано това да стане през пролетта на 2023 г.

„Предвид нарастването на ядрената реторика на Русия част от съюзниците помоли да продължат консултациите в НАТО, за да бъдат гарантирани постоянна готовност и последователно предаване на съобщения“, гласи дипломатическа грама, цитирана от „Политико“.

Става дума за 15 страни членки от общо 30.

Що е то

В61 е семейство атомни бомби, разработени за първи път през 60-те г. на ХХ век. Първите изпитания с тях са извършени под земята в Невада. През годините са разработени десетина версии, но повечето от тях са извадени от употреба.

Програмата за удължаване на жимвота на В61-12 е на стойност 10 милиарда долара. Тя е под контрола на американското Министерство на енергетиката и има за цел да замени няколко по-ранни версии. Сред тях са и стотина бомби във военновъздушни бази в Германия, Италия, Нидерландия и Турция.

С новата версия могат да бъдат въоръжени бомбардировачите В-1 и Б-2, както и изтребителите F-15, F-16, F-35 и „Торнадо“. Силата на взрива на бойната глава може да бъде увеличена или намалена в зависимост от целта.