"Никой не е обещавал, че промяната ще е към хубаво. Аз не помня такова обещание. Каквато и да е тя".

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на среща с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. Изявлението му бе съпроводено с подигравателен смях.

Изявлението на Гешев бе в отговор на въпрос от страна на ГЕРБ, свързан с разследвания срещу правителството на Кирил Петков по повод съмнения за корупция, заради действия в областа на енергетиката. Бе повдигнат и въпроса с нарушаването на Конституцията от страна на Петков с подаването на невярна декларация за това, че не е канадски гражданин.

По време на срещата Даниел Митов заяви, че главният прокурор "малко е простил" на бившия премиер, който, по думите на депутата, е нарушил Конституцията, подавайки документи с невярно съдържание.

"Това е установено и от Конституционния съд, тук спорове няма. Мисля, че прокуратурата трябваше да реагира по различен начин", коментира Митов.

Той добави, че в предишния парламент коалицията е подавала други сигнали, като този за посредници при доставките на газ. Митов попита главния прокурор на какво се дължи забавянето на реакцията по тези казуси.

"Не аз съм простил на бившия премиер, лицето Кирил Петков. Съответният наблюдаващ прокурор, който се е произнесъл, е преценил, че са налице основания за отказ за образуване на наказателно производство", отговори Гешев.

И допълни:

"Аз съм административен ръководител, конкретните решения взимат прокурорите. Ще кажа само едно изречение конкретно за случая с газа - известно ми е служебно, че има образувано наказателно производство в Национална следствена служба".

Той добави, че не е запознат с подробности и не може да изнася и информация.

Безспорно една от темите трябва да бъдат спешните законодателни промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в началото на срещата.

Разговорите са по инициатива на ГЕРБ-СДС в отговор на писмото, което обвинител номер едно изпрати до всички депутати от 48-ия парламент.

Атанасова припомни, че в края на 47-ия парламент главният прокурор е депозирал предложения за законодателни промени, по които може да се води сега диалог.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС отбеляза, че друга тема за разговори е в контекста на сформирането на постоянна комисия по конституционни въпроси.

"В контекста на последните решения на Венецианската комисия ще бъде обсъждане на законодателни решения в частта за отговорността на главния прокурор", коментира също Атанасова.

По думите ѝ третата тема, по която ГЕРБ-СДС иска да разговаря с главния прокурор, засяга всички законодателни мерки, които от формацията са заложили в предизборната си програма. Атанасова спомена бързината на процеса и очакването на българските граждани за справедливост.

Иван Гешев заяви, че е изпратил писма до депутатите, защото прокуратурата е загрижена от ситуацията, в която се намира правоохранителната система. По думите му има пълен провал на борбата с престъпността, с "размери почти на национална катастрофа". Гешев подчерта, че между институциите трябва да има диалог.

"Няма как да има отделни власти, които не си взаимодействат, защото това би означавало да няма държава. Като част от това взаимодействие аз разбирам диалога с народните представители", коментира обвинител номер едно.

Смятаме, че диалогът трябва да е в най-широк формат, който да включва не само прокурори, а и практикуващи юристи и представители на научната общност, посочи също Гешев. Той каза, че трябва да се търси реалното решение на проблемите.

Главният прокурор посочи, че наказателното правосъдие е 10% процента от цялото правосъдие, в останалите 90% не участва прокуратурата.

Атанасова се съгласи с мнението на Гешев, че трябва да има диалог между институциите. Тя посочи, че на сблъсъка на институциите се дължат и сериозните проблеми в държавата.

Вчера главният прокурор имаше среща и с парламентарната група на "Български възход".