ДПС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене, но ще го подкрепи на второ, като между първо и второ четене внесе промени. Това заяви Йордан Цонев пред Нова ТВ.

"С тези параметри - не, с други по-добри - да. На първо четене няма да подкрепим бюджета, между първо и второ четене ще фокусираме мерките, за да има пари за бизнеса, за пенсионерите, за хората в криза. Ще добавим сума за животновъди, растениевъди. Ще ги сглобим числата, ние сме добри майстори на бюджета", обясни Цонев.

Според него конституционно е възможно да има друго правителство в рамките на този парламент, но политически е "почти утопия".

"Не мисля, че са преодолени противоречията между партиите през тази бурна една година, която буквално загубихме. Най-вероятно ще се направят такива опити.

И този кабинет беше програмен. Правиха една програма в един мол, нищо от нея не се изпълни

Не е вярно твърението, че ще хвърлим страната в хаос ако отидем на избори. Не беше вярно и миналата година. Миналата година същите хора ни накараха три пъти да ходим на избори. Имаше пандемична криза, тя е по-силна от войната", каза Цонев.

Според него миналата година е трябвало време, за да се промотира "Продължаваме промяната" и двамата служебни министри.

"Отидохме три пъти на избори, за да има време да дойде тази партия на власт", каза Цонев.

И допълни:

"ДПС ви казва  - изборите са най-доброто средство на демокрацията".

Цонев коментира и твърденията, че "Има такъв народ" е проект на ДПС.

"Учудвам се. Това се случва, когато започнат да губят властта определени кръгове, които дърпат конците на този кабинет. Ако Слави беше проект на ДПС ние нямаше да позволим да се ходи на трети избори миналата година.

Слави игра тази игра да даде време на "Продължаваме промяната" да се формират. Трифонов и формацията му играха за време, бламираха съставянето на кабинет", коментира Цонев.

На въпрос защо ДПС подкрепи кандидатурата на Любомир Каримански ("Има такъв народ") за шеф на БНБ той заяви:

"Можете да търсите всичко. Не желаем да подкрепяме кандидат за гуверньор или за който и да е регулаторите на Иво Прокопиев и кръга "Капитал". Затова подкрепихме Каримански, защото не е от техния кръг".

Цонев призна, че информацията за български вариант на закона "Магнитски" е изтекла през тях и ГЕРБ, тъй като в министерствата работят хора, които са работили и с тях.

"В министерствата работят същите хора, които работиха с нас. Те ни го дадоха и на нас, и на ГЕРБ. Асен Василев отрича, но той е работил, той е писал указанията.

Това са груби нарушения на Конституцията и разделението на властите. Свъпада ни мнението с Татяна Дончева, да не би да сме се гушнали с нея", каза Цонев.

Той заяви, че на нови избори очаква народа легитимно да изведе от властта "Продължаваме промяната".

"Не изпълниха нито едно от обещаянита си. Ние внесохме няколко закона, които реално те трябваше да внесат. Те не ги приеха. Корупция е това, в което не участвате ли", попита Цонев.

И допълни:

"Искаме да няма хаос в управлението. Сега има хаос. Всички министри стоят като анклави, няма никаква координация.  Тоава усилва кризите. Предлагаме народът да каже още веднъж иска или не иска. Да видим одобрява ли народа това, което му се случва.

Управлението освен че е некомпетентно е и нагло. Не възстановиха диалога, допълнително го разрушиха. Усилиха кризата. Не решиха проблема с Македония, който е стратегически интерес".

Цонев заяви, че и в ДПС имат информация от свои западни партньори за това, че премиерът Кирил Петков е поемал ангажименти по отношение на Република Северна Македония, без да се консултира с никого в страната.

Той коментира и темата за Делян Пеевски.

"Кой ще стои на първия ред на ДПС решават избирателите на ДПС. Не Прокопиев, не десни. Отношенията на ДПС с американското посолство и правителство са прекрасни. Те знаят, че ние подкрепяме всяка инициатива. В Европа знаят всичко за казуса "Пеевски".

Казусът "Пеевски" е в американския съд, той ще каже основателни ли са санкциите. Съдът ще каже дали е виновен или не. Не Прокопиев, не Асен Василев", заяви Цонев.