Датата е 19 октомври - първият работен ден на новото Народно събрание, тържествено заседание. От БСП обаче не спят и вече внасят в деловодството закони, а сред първите - изменения в Изборния кодекс за завръщането на хартиената бюлетина. Като по всичко личи, след фиаското в 47-ия парламент, този път социалистите ще успеят. С активната подкрепа на ГЕРБ и ДПС, в това НС вече има стабилно мнозинство на "хартиената коалиция".

Левицата внася едно към едно проекта си от миналия парламент. Основното в него е на избирателя да се даде право да посочи дали иска да гласува с машина или с добрата стара хартиена бюлетина. С последните изменения в ИК, вотът с устройства бе въведен във всички секции с над 300 избиратели, т. е. в над 9000 при общо около 12 000. С хартия може да се гласува в големите секции само при трайна повреда на машината.

Докато БСП бе опозиция на ГЕРБ в кабинетите "Борисов", социалистите бяха най-големите радетели за въвеждане на машината като основен способ за гласуване. При поредицата от изборни загуби под ръководството на Корнелия Нинова обаче, лидерката обвини устройствата - отблъсквали възрастния електорат и обърна позицията на партията си на 180 градуса. А от днес, в синхрон с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, вече заговори и за възможни манипулации.

Така в миналия парламент социалистите внесоха изменение в ИК за правото на избор машина/хартия. Идентичен проект внесоха и от ГЕРБ. Двете формации получиха подкрепата и на Движението, макар навремето фразата "да не пипат човешки ръчички" да бе произнесена от дългогодишния депутат от ДПС Йордан Цонев.

През април левицата внесе проекта си, но председателят на правната комисия тогава Милен Матеев от "Продължаваме промяната" така и не го придвижваше в комисия за разглеждане. ГЕРБ пък внесе своя проект през юни, като последва съдбата на този на БСП. В края на същия месец социалистите използваха възможност да предложат включването на точка в дневния ред в зала. И искането бе отхвърлено. На косъм. "За" гласуваха 115 народни представители, "против" - 115, а един се въздържа. Не мина благодарение на единствения противник на връщането на хартията в левицата - Крум Зарков, сега служебен министър на правосъдието, гласувал "против".

Макар този провален опит да се считаше за последен, "хартиената коалиция" не се отказа. И опита да прокара пак изменението, което пак не мина - след гласуване и прегласуване. После, в последните дни на миналия парламент, "коалицията" събра подписи в правната комисия. И тогава, оказа се, "за" провеждането на извънредно заседание е и Петър Петров от "Възраждане". Партията иначе се бе обявила против връщането на бюлетината, а мотивът да иска също отваряне на ИК се оказа предложение на Петров, свързано със заснемане при броенето.

За това заседание обаче не се появи... председателят на комисията Матеев. Представи болничен. По-късно се наложи да насрочи такова, но... го отложи. Пред Клуб Z Матеев тогава обясни, че е разпоредил отлагането, тъй като проектът на Петров от "Възраждане" е бил внесен на 7 юли и по него все още няма постъпили становища, в случая - от Министерството на правосъдието. Така ситуацията за ГЕРБ, БСП и ДПС се превърна в надпревара с времето - заради приближаващото разпускане на 47-ото НС - на 29 юли. И въпросът на практика бе замразен.

Днес обаче ситуацията е друга. В този парламент "хартиената коалиция" има 128 гласа. По традиция "Български възход" няма позиция по никакъв въпрос, в т. ч. по този, но хипотетично, ако подкрепи ГЕРБ, БСП и ДПС, то бюлетината може да разчита на солидните 140 гласа. 

Важното сега е и кой ще стане председател на една от най-важните комисии в НС - тази по правни въпроси, като очаквонето е това да е представител на ГЕРБ - най-голяма парламентарна група. Защото именно от председателя зависи бързото придвижване на измененията в кодекса. Т.е. връщането на хартията. По информация на Клуб Z правна ще бъде оглавена от юриста от ГЕРБ Радомир Чолаков, като от ПП също са предявили претенции - за Милен Матеев. Това е била и най-оспорваната комисия при разговорите между парламентарните групи.