Дъщерята на известния радиожурналист Божан Петров е главната причина за появата на комедията „Чичо Коледа“. Това сподели пред Клуб Z в Брюксел режисьорът на филма Ивайло Пенчев.

С прожекцията на „Чичо Коледа“ приключи българският фестивал на киното в Белгия. Десетки българи се смяха и плакаха, докато гледаха комедията..

Зрителите в Брюксел и Антверпен видяха още една творба на Пенчев – „Като за последно“, а също така "СМИРЕН" на Светослав Драганов, „Жълт олеандър“ на Светослав Аврамов и „Български кораб потъва“ на Петринел Гочев.

В центъра на сюжета на „Чичо Коледа“ е съдбата на малкия Гошко, когото американски съпрузи вземат от сиропиталище, но много бързо го изоставят и бягат в САЩ.

„Истинската история е как американско семейство осиновява не едно, а две българчета, а след седмица ги изоставя. Това много натъжило Катя, дъщерята на Божан Петров.

Тъкмо обмисляхме с него нов проект. Когато разказа за реакцията на дъщеря си, решихме да разкажем нашата история, като тръгнем от тази случка“, разказва Ивайло Пенчев.

Божан Петров почина през април 2021 г. Всяка събота по БНР той четеше своя знаменит „Отечествен радиопреглед“, изпълнен с много хумор. Петров е съсценарист на „Чичо Коледа“ заедно с Ивайло Пенчев и Весел Цанков. Именно на покойния журналист принадлежат някои от „крилатите“ изрази в комедията.

От истински случай е вдъхновена и историята на Маестрото – един от тримата музиканти, преселили се по различни причини в бункер. В края на филма той се връща закратко при семейството си, но много бързо се изнася отново, за да не пречи на семейството на дъщеря си. От филма става ясно, че някога са свалили табелката с името на Маестрото от кабинета му в Консерваторията.

„Оригиналната история е с големия актьор Георги Георгиев-Гец. Когато той отива в Народния театър към своята гримьорна, вижда, че табелката с името му е сменена. Не считам, че по такъв начин можем или трябва да се отнасяме към велики хора, които са ни дали толкова много“, развълнувано казва Ивайло Пенчев.

Веруюто на режисьора е хем да се поставят сериозно въпросите, хем да се потърсят отговорите с чувство за хумор.

„Идеята е всеки зрител да разпознае поне някой от персонажите. Ако не конкретно себе си – някого от своето обкръжение, семейството, приятелите.

Да може да го види отстрани, да се посмее и да си каже, че животът е прекрасен“, смята Пенчев.

Божан Петров е и авторът на репликите на премиера и президента на България. Всеки от тях се среща с Гошко и приютилия го Чичо Коледа и му говорят така, както на избирателите си. Докато президентът може да мине за събирателен образ на няколко наши държавни глави, у зрителя едва ли остава и капка съмнение, че прототип на министър-председателя е Бойко Борисов. Това става ясно и от репликите, и от речника му, и от интонацията, дори от телосложението, а като за капак – от сцената с връчването на медала.

Нищо, че и двамата са снимани само в гръб. Това е режисьорско решение на Ивайло Пенчев.

„Много харесвам абсурда и гротеската в киното. С Божан и Весел работихме в тази посока.

Тримата музиканти можеха да живеят в апартамент, а не в бункер. Но аз обичам нещата да се движат по ръба на гротеската и реалното“, изтъкна режисьорът.