Италия вече има правителство, за първи път начело с жена, 45-годишната крайна консерваторка Джорджа Мелони. Вижте, кои са министрите ѝ.

Китайският лидер Си Цзинпин циментира властта си на завършилия днес конгрес на своята комунистическа партия. Той си осигури безпрецедентен трети мандат като неин лидер, а следователно - и като президент на страната и следването на идеите му беше записано в партийния устав. Сътрудници показно изведоха от конгресната зала 79-годишния предшественик на Си Ху Цзинтао, който очевидно не искаше да си ходи. Нямаше официално обяснение на случката. Китайският №2, премиерът Ли Къцян, ще остане на поста си още шест месеца. Той не влезе в новото партийно ръководство заедно с още трима негови членове.

Предложената от Бойко Борисов контактна група за формиране на правителство в състав Росен Плевнелиев и Соломон Паси днес проведе две срещи (с ГЕРБ-СДС и с "Български възход"), а получените от нея писмени откази за среща станаха три ("Демократична България" се присъедини към отказите на "Продължаваме промяната" и БСП). В края на деня Плевнелиев каза, че е "позитивен реалист" след първия кръг разговори. Междувременно Борисов поиска съдействие от президента Румен Радев и от служебното му правителство за сформиране на още една контактна група - за бюджета за 2023 г. 

Руските окупационни власти в Херсон наредиха на цялото население на града да се евакуира от западния на източния бряг на река Днепър заради украинското настъпление в областта.

Взривове бяха чути в граничната с Украйна Белгородска област на Русия. Въпреки официалната забрана населението търси начини да избяга от нея.

Нова голяма вълна руски ракети връхлетя днес Западна Украйна, разрушавайки десеткси енергийни обекти. Между 30 е 40 процента от енергетиката на страната е в развалини преди началото на зимата, таза ресорният украински министър.