Политици от различни парламентарни групи коментираха избора на Вежди Рашидов за председател на парламента.

"Вежди Рашидов не може да бъде консенсусна личност, има доста богата и добре известна биография", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него 4-те партии, които го избраха, са отказали да търсят консенсус.

"Още вчера БСП даде сигнал, че е готова да застане зад принципа на старшинството, този вариант е неприемлив за "Демократична България" и ПП. Аз на последния председателски съвет не съм присъствал. Какъв ще бъде курсът на БСП ще видим", допълни Христо Иванов.

При 4-партийната конфигурация може да се окаже, че нещата ще потръгнат, "ако не по мед по масло, то поне по масло", отбеляза той.

"Да видим следващите дни, можем да се изненадаме. Ние не сме търсили подкрепа за "Демократична България", не сме си поставяли за цел да излъчваме кандидатура на ДБ, но бяхме готови да разсъждаваме върху такава кандидатура.

БСП, ГЕРБ и ДПС отказаха да разсъждават върху такава кандидатура, имаха избор, "Демократична България" имаше няколко възможни кандидати", каза още Христо Иванов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев също коментира избора.

"Едва ли не дайте за изберем председател, след това 7-те заместник-председатели да управляват Народното събрание. Тази длъжност не трябва да се заема от човек, който вчера каза, че не иска да я заема", каза Василев.

И допълни:

"ГЕРБ подвикваха от място какво г-н Рашидов да направи. Налице е невъзможност за постигане на нормален разговор, сложи се една фасада. Тези проблеми ще се върнат, защото не са решени".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бе категоричен:

"Не може да се говори за управленско мнозинство, но е възможно да има разговори".

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията остава на "същата принципна и безкомпромисна позиция - правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да подкрепим".

"Лично Вежди Рашидов ме помоли, бяхме диалогични. Днешното мнозинство беше необходимо и задължително вече за България", каза Нинова.

Според нея има възможност за съставяне на правителство и с други мандати.

Бойко Борисов, очаквано, отпразнува в социалните мрежи избора, като сподели своя снимка с новия председател и репликата:

"Разумът надделя! Пръв сред равни - Вежди Рашидов! Той живее така, така и ще работи!"