"Има такъв народ" не иска предсрочни избори, но не иска и ново правителство начело с Кирил Петков или ГЕРБ. Партията на Слави Трифонов  ще търси кабинет на широкото съгласие, ако до нея стигне мандат за съставяне на правителство. 

Това каза депутатката от ИТН Ива Митева пред Нова телевизия, настоявайки, че трябва да се направи опит за съставяне на ново правителство в този парламент, ден след като партията ѝ обяви, че напуска сегашното.

"Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Имаме проблем в самото управление - с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо", каза Митева.

Тя каза, че сега трябва да се върви към правителство на малцинството, независимо с чий мандат и уточни, че четиримата министри на ИТН предстои да подадат оставките си. Митева отхвърли възможността партията ѝ да  подкрепи това правителство с оставащите министри.

"Тук проблемът не са четиримата министри, които подменяме. Тук проблемът са премиерът и вицепремиерът", каза тя.

Митева отрече и спекулациите, че от "Продължаваме промяната" са водени разговори с част от ИТН за подкрепа.

"Нашата група е единна и не смятам, че от нас ще има предатели", каза тя.


ИТН няма да подкрепи ново правителство на ПП, ако се завърти т.нар "рулетка" с проучвателни мандати, каза Митева.

"Друг мандат с ПП не смятам, че бихме подкрепили. Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме. Ще търсим правителство на широкото съгласие. Втори мандат на ГЕРБ няма да подкрепим", каза тя.

В отделно интервю за БНТ тази сутрин депутатът от ИТН Станислав Балабанов повдигна още завесата над вътрешнокоалиционните противоречия. Той каза, че политиката понякога налага избор на по-малкото зло, но ПП са направили така, че да се превърнат в "огромното" зло в този парламент. Той обвини премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василевн в стремеж към еднолична власт.

"Те искаха да консолидират цялата власт в ръцете си, превърнаха парламента в гумен печат. Никой не се съобразяваше с нас в законодателна ала. В една такава емоционална среда предполагам, че през следващите дни много кал ще си хвърлим. Ние трябва да залагаме на фактите и на истината. Да, според някои сме лоши, но предпочитаме да говори истината", каза Балабанов.

Той коментира и актуализацията на бюджета, която по думите му до последния момент се е предлагала "на тъмно".

"Винаги съм ходил с група експерти от нашата партия, да има хора които да изразят експертното си мнение по казуса и да има хора, които после да може да потвърдят каква е истината за тези коалиционни съвети. Планът за еврото, актуализацията на бюджета, Македония - все неща, които бяха поставяни на тъмно", каза още депутатът.

Според него България "така или иначе" ще вдигне ветото си върху започването на присъединителни преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз. Това щяло да стане с условието френският президент Еманюел Макрон да стане гарант на българския национален интерес.

"На последния коалиционен съвет премиерът каза следното: "Трябва да направим така, че Макрон да победи", каза Балабанов. "На въпроса защо, г-н премиер, той отговори, че Франция трябва да се похвали с нещо до края на европредседателството по отношение на дипломацията и това е българаският национален интерес, който трябва да бъде продаден по най-бързия начин".

Балабанов добави, че е изразил несъгласието си Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ с есемес до шефката на кабинета на Петков Лена Бориславова. По думите на депутата Петков и Василев предложили Рашков за новия пост, защото на досегашния си "не можел да направи необходимите реформи в МВР".

"На коалиционния съвет миналата седмица премиерът дойде при нас, без да знаем и каза: Имаме страхотна идея с Асен - Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ", каза Балабанов и продължи: "Г-н Рашков на мен ми стана симпатичен като министър на вътрешните работи по време на служебния парламент. Попитах премиера каква е идеята зад тази рокада. той каза следното: Бойко Рашков е прекалено възрастен човек и не е в състояние а извърши реформата в МВР и не му стиска да уволни 7 000 души полицаи. затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща".

Всички министри на ИТН ще подадат оставките си, коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в парламента.

"Това правителство приключва. Оттам нататък какво ще се случи… Не съм врачка, както обичам да казвам винаги. Не обичам да говоря напред. В момента сме стъпка по стъпка, тази стъпка. С тая стъпка това правителство приключи, и тая коалиция приключи. Оттам нататък какво ще се случи ще видим. Знаете какви са опциите. При падане на правителството започва раздаване на мандати – най-голяма, втора и трета, която избере президентът. Някъде в целия този процес е напълно възможно да се случи нещо, но аз не знам. В момента това положение е нетърпимо, по този начин няма да продължи. И дори по-нататък нещо да се случи, няма да е при тези условия", каза той.

Реформите или шоуто?

В отговор на обвиненията министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер (ПП) коментира днес пред БНР, че партията му очаква решението на ИТН - дали нейните депутати искат да работят за България, или искат "да бъдат част от шоуто, което връща стария начин на управление":

"Въпросът е кой иска да бъде с нас, на страната на България, и кой иска да прави шоу. Който не иска вече да работи за тези принципи, а държи на 6 милиарда за пътища от всички проблеми, които трябва да преборим, нека го заяви ясно!", каза Лорер.

Той добави, че управлението не е самоцел за ПП:

"Ние ще го правим, само ако сме убедени, че имаме достатъчно хора в парламента - поне 121, които мислят като нас. Няма повече кражби. Всичко се върши прозрачно и работим за българската икономика и за българските граждани".