Руският петролен гигант "Лукойл" вероятно търси начин да се отърве от активите си в целия Европейски съюз, включително и тези в България, най-големият от които е рафинерията в Бургас. Това съобщи днес енергийният експерт и бивш български посланик в Москва Илиян Василев в своя фейсбук профил. 

Пред Клуб Z, той уточни, че информацията е потвърдена от източник от управляващите, но запази неговото име анонимно. Според Василев "Лукойл" има такъв план още отпреди 4-5 години, но в един момент той е бил замразен. Сега, когато Руската федерация е под изключително тежки санкции, а Европа се опитва бавно да се отдалечи от използването на руски петрол, тези намерения отново са активирани. 

"След санкциите срещу "Лукойл" и проблемите с достъпа до пазарно финансиране на операциите е неизбежно "Лукойл" да потърси екзит от собственост в рафинерията в Бургас и изобщо от активите и в ЕС. Още отпреди 6 години започна да опипва пазара", написа днес Василев. 

Припомняме, че България бе една от страните, които получиха дерогация от ембаргото над използването на руски петрол за период до края на 2024 година. Причината - твърдението, че бургаската рафинерия не може да работи с друг вид нефт от чисто технологична гледна точка. 

На практика рафинерията в Бургас е най-голямата в Югоизточна Европа и най-голямото предприятие изобщи в България. Тя се притежава от компанията-майка в Русия "Лукойл", макар горивото - чисто счетоводно - да минава през швейцарското дружество "Литаско". В момента това позволява на рафинерията да продава на цени на международните в България, макар "Литаско" да купува руския петрол с огромна отстъпка. Дружеството просто го препродава обратно на българското поделение на високите цени. Така разликата остава в компанията-майка. 

Ако "Лукойл" наистина опитва да продава, не е ясно как това може да стане през санкциите на ЕС. Според Василев е нужно задължително съгласие от санкциониращия орган - МС. Подобен казус имаше с активите на "Газпром" и немското правителство.