Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха, че са нанесли въздушни удари по руски позиции Херсонска и Николаевска област през изминалата нощ, докато днес в ключовия Севедонецк в Донбас се водеха ожесточени боеве за всяка улица, предадоха световните и украинските медии.

Украинската авиация е поразила съответно групировка от войски и складове за боеприпаси край Херсон и Николаев.

Положението в Източна Украйна, където се водят най-тежките боеве, остава непроменено според сводката.

Денис Пушилин, лидер на самообявилата се Донецка народна република, каза в телевизионно изявление снощи, че сепаратистите и руските войски са напът да превземат Светогорск, град, до който се намира един от най-важните руски православни манастири в Украйна.

Мелания си почива, след като е разчиствала останките на храм, разрушен от руски удар в Горенка, в околностите на Киев. Снимка АП / БТА

Пушилин потвърди и смъртта на руския генерал Роман Кутузов в боевете в региона, за която беше съобщено в неделя.

Олексий Арестович, съветник на украинския президент, прогнозира снощи, че в най-лошия случай руските сили ще превземат ключовия град Северодонецк и ще започнат обсада на Славянск. 

На ВСУ предстои “много трудна седмица”, каза Арестович.

Руските войски напредват към Славянск, който е друга тяхна ключова цел в Донбас.

Днес “Ню Йорк таймс” пише, че високотехнологичните западни оръжия вече стигат до Украйна по-бързо от знанията как нейните войници да си служат с тях. Те ползват “Гугъл транслейт” (функцията за превод на търсачката), за да прочетат инструкциите.

Въпреки това украинският президент Володимир Зеленски продължава да настоява за повече и по-модерни западни оръжия, отбелязва британският “Дейли Телеграф” и цитира Зеленски да казва, че ВСУ се държат край Северодонецк, но “те (руснаците) са повече и по-силни”.

Улични боеве в Северодонецк

Украинските войски се биеха с руските за всяка улица сред развалините на Северодонецк днес, опитвайки се да запазят отвоюваното в изненадваща контраофанзива, която обърна хода на една от най-кървавите сухопътни битки във войната, пише Ройтерс.

В среднощно обръщение Зеленски описа яростните боеве по улиците на полуразрушения град. Преди това той заяви пред репортери, че украинските сили имат "всички шансове" да отблъснат противника, въпреки че той ги превъзхожда по численост.

Битката за малкия индустриален град се очерта като решaваща в Източна Украйна. Русия съсредоточи офанзивата си тук с надеждата да постигне една от заявените цели на войната  - напълно да завладее Луганска област за своите сепаратистки проксита, отбелязва агенцията. 

След  като се оттеглиха от почти целия град заради руското настъпление, украинските сили преминаха в изненадваща контраатака миналата седмица, изтласквайки руснаците от част от градския център. Оттогава двете армии се бият по булевардите, като и двете твърдят, че са причинили огромни жертви на противника си. 

Преди украинската контраофанзива изглеждаше, че Русия е напът да обкръжи украинския гарнизон в Луганска област, опитвайки се да отреже главния път към Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск - от другата страна на река Сиверски Донец. 

След контраатаката Зеленски изненадващо посети Лисичанск, показвайки лично, че Киев все още има отворен път към войските си в района.

Британското министерство на отбраната съобщи днес, че Русия още се опитва да отреже Северодонецк, като настъпва от север, близо до Изюм, и от юг, близо до Попасна. Министерството отбеляза, че руският напредък откъм Попасна е в застой от миналата седмица, докато обстрелът откъм Изюм показва, че руснаците подготвят ново нападение.

"Русия почти сигурно има нужда да постигне пробив по поне една от тези оси, за да превърне тактическите завоевания в успех на оперативно ниво и напредък към политическата цел да контролира цялата Донецка област", каза министерството.

Донецкият областен управител Павло Кириленко каза по украинската телевизия, че обстрелът по фронтовата линия е непрекъснат, като Русия се опитва да настъпи към Словянск и Краматорск, двата най-големи града в областта, контролирани от Украйна.

Кириленко каза, че се полагат усилия да бъдат евакуирани хората от градовете, някои от които са атакувани денонощно, включиотелно Словянск, където е останала една четвърт от населението, около 24 000 души.

Междувременно, руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че окупираните от Русия украински пристанища Бердянск и Мариупол са готови да подновят износа на зърно. Украйна казва, че всяка такава доставка, организирана от територия завзета от Москва, се равнява на грабеж, отбелязва Ройтерс.

Зеленски каза, че Киев постепенно получава "специални антикорабни системи" - най-добрия начин да пробие руската блокада на украинските пристанища.

Кремъл съобщи, че за да започне износът от контролираните от Украйна пристанища, Киев първо трябва да ги изчисти от мини. След това Русия би могла да инспектира и да ескортира корабите до международни води, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Шойгу каза още, че Русия е отворила сухопътен коридор от своята територия през Донбас до окупирания от нея през 2014 г. Крим и по него вече е възможен превоз на стоки след възстановяването на около 1200 километра релсов път.