Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Европейската перспектива на Република Северна Македония, партньорството между България и САЩ в сферата на отбраната, както и последиците от войната в Украйна за сигурността в Източна Европа, бяха във фокуса на разговора.

И Румен Радев, и Карън Донфрид осъдиха и определиха като недопустим палежа на Българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля. По думите на държавния глава палежът на културния център на македонските българи в Битоля е извършен от хора, които се стремят да задържат Република Северна Македония в сянката на тоталитарното югославско минало и да възпрепятстват процеса на европейска интеграция.

Румен Радев изрази очакването на България за своевременни действия от институциите в югозападната ни съседка, които да не допуснат и този акт на агресия срещу македонските българи да остане неразкрит и ненаказан. 

В съобщение от посолството на САЩ за телефонния разговор се посочва, че помощник държавният секретар и президентът са продължили текущите дискусии по редица теми от взаимен интерес, включително сътрудничеството в областта на сигурността, енергийната сигурност, икономическото развитие и регионалните въпроси.  

Помощник държавният секретар строго осъди скорошния палеж на Българския културен център в Битоля, Република Северна Македония, чиято ясна цел е да подкопае текущия преговорен процес между двете съседни страни, информират от посолството. Карън Донфрид потвърди твърдия ангажимент на Съединените щати да си партнират с България за насърчаване на сигурността, демокрацията и икономическите възможности за нашите два народа, се посочва в съобщението на посолството на САЩ. 

Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да събере в Париж, "когато му дойде времето", представители на властите в София и Скопие, за да сключат двустранно споразумение, което би позволило да започнат преговори за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) към Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Франция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на този месец, поддържа "от няколко седмици" усилията за намиране решение на спора между двете страни, отбеляза снощи Елисейският дворец след телефонни разговори на Макрон с българския президент Румен Радев и с премиера на РСМ Димитър Ковачевски. В комюникето пише още, че френският президент е изразил своята "пълна подкрепа за споразумение между двете страни, което би допринесло за добросъседските отношения (и) би конкретизирало европейската перспектива на Северна Македония".

От ноември 2020 г. София блокира започването на преговори със Скопие за членство в ЕС заради двустранни спорове, свързани с езика и историята, отбелязва АФП.