Няма смисъл Русия да поддържа предишното си дипломатическо присъствие в западните страни, каза руският външен министър Сергей Лавров във вторник на среща с нови служители на външното министерство, предаде "Свободна Европа".

Лавров смята, че условията, при които работят руските дипломати на Запад, "трудно могат да се нарекат човешки", освен това Европа се опитва да сведе до минимум сътрудничеството с Русия.

Външният министър каза, че външнополитическото внимание на Русия трябва да се насочи към страните от така наречения трети свят: Азия, Африка, Латинска Америка.

"Африка има колосално количество природни ресурси, които все още изобщо не са разработени. По-голямата част от латиноамериканските страни продължават не само да поддържат отношения с нас, но са заинтересовани от задълбочаването им", подчерта той.

Според Лавров изграждането на нови връзки "чрез изместване на вниманието от обезумелия и яростен Запад" ще позволи ясно да покаже, че Русия не е във външнополитическа изолация.

Освен това ръководителят на външното министерство засегна темата за военната инвазия на Русия в Украйна, като каза, че това, което се случва сега, е „истински рецидив на колониалното мислене, желанието да подчиниш всичко и всичко на собствената си воля".

Сергей Лавров не уточни кои части от дипломатическото присъствие на Русия в западните страни предлага да бъдат намалени и дали намаляването ще засегне консулската помощ за руски граждани, живеещи в чужбина.

От началото на военното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари, Съединените щати, Европейският съюз и много други страни наложиха на Русия на поредица от политически и икономически санкции - за нарушаване на суверенитета на съседна държава и нарушения на международното право. На 6 октомври Европейският съюз одобри осмия пакет от икономически санкции срещу Русия.

През май 2022 г., след появата на доказателства за вероятни военни престъпления от страна на руската армия в Буча край Киев, започна масово експулсиране на руски дипломати от европейски страни. Твърди се, че дейността им е "противоречаща на интересите на сигурността". Русия взе ответни мерки.