Основна задача на всички политици и държавни институции е да решим проблема с липсата на диалог своевременно, за да можем да отговорим на предизвикателствата, които стоят пред нас. Отговорността е за всички. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в обръщение по случай откриването на 48-ото Народно събрание.

"Много е лесно да кажеш, че избирателите са ти отредили място на опозиция, но това е безотговорно, каза той. Избирателите са ни избрали, за да представляваме техните интереси, да решаваме проблемите им, да се справим с кризите", заяви още Карадайъ.

Той призова да се седне на масата на преговорите. Политиката е преди всичко отговорност, това е основният урок, който учим в ДПС, подчерта Карадайъ.

"Ние от ДПС сме честни пред избирателите си и пред цялото общество, готови сме на диалог в името на гражданите. Доказали сме го във времето, доказали сме, че можем да мислим дългосрочно. Това е също условие политиците да намират верните решения и чрез компромисите, които са задължителни", заяви още Карадайъ.

По думите му диалогът е път към стабилност и сигурност. Карадайъ смята, че, ако политиците не си дадат сметка за необходимостта от общуване помежду си, те рискуват не само електоралната си тежест на следващи избори, но и бъдещето на държавата си. Той добави, че проблемите са готови, за да се губи време в лозунги. Лидерът на ДПС призова също за смирение и помирение.

"Ако днес не бъдем достатъчно отговорни, утре може да е късно", предупреди Карадайъ.

Правителство с ясно разписана програма, с конкретни срокове, с подкрепата на всички национално отговорни партии, е път към успеха, подчерта лидерът на ДПС.

България трябва да продължи евроатлантическото си развитие и всички ние трябва да сме част от този процес, обърна се Карадайъ към депутатите от новия парламент.

Ние сме избрани от народа и получихме ясно поръчение от избирателите – да направим всичко възможно за съставяне на редовен кабинет с ясни приоритети, задачи и план за действие, без реваншизъм и без противопоставяне, каза още той.

В изказването си Карадайъ посочи, че основен приоритет са българските граждани и в името на това от ДПС са готови на диалог с всички.

Лидерът на ДПС открои и ролята на президента като обединител на нацията. Той посочи, че държавният глава трябва да проведе консултации с политическите сили.