Сагата с частните пенсионни фондове продължава, въпреки че и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок обявиха, че "пукнатината" в отношенията им е запълнена.

Днес финансовият министър Владислав Горанов, сочен за автор на спорната поправка в Кодекса за социално осигуряване, която бе приета от парламента в края на миналата година с гласовете на ГЕРБ, ДПС и част от БДЦ, за пореден път защити предложението си. И определи като "финансова иновация" готвеното от РБ контрапредложение.

Горанов успя да прокара набързо промени в КСО, според които хората, родени след 1959 г., могат еднократно да изберат дали вноските им за втора пенсия да продължават да постъпват в частен фонд, или да отиват в Националния осигурителен институт (НОИ). Тези, които започват работа за първи път след 1 януари т.г. обаче, трябва в рамките на една година да направят избор. Докато не заявят изрично, че искат да се осигуряват и в частен фонд, целите им вноски за пенсия постъпват в НОИ.

Изменението бе направено, без да е било съгласувано предварително с коалиционния партньор РБ, както и с подкрепящите парламента партии Патриотичен фронт и АБВ. След като всички партньори се обявиха против, но поправката все пак мина, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и един от съпредседателите на Блока - Радан Кънев, се срещнаха и дадоха да се разбере, че са се разбрали.

Преди дни пък от Блока обявиха, че още в първите дни след като приключи коледната ваканция на Народното събрание, ще внесат нови изменения в КСО, според които осигуровките в НОИ на тези, които са избрали да се осигуряват само там, да се трупат в лични партиди в нов фонд "Индивидуални пенсии" по подобие на персоналните партиди в универсалните фондове.

"Това би била световна финансова иновация. Навсякъде в Европа работят два стълба на осигуряване - солидарен и доброволен, а при нас три - солидарен, допълнителен-задължителен и доброволен. С нашите промени ще дадем възможност на хората да изберат дали да се осигуряват в тристълбов или в двустълбов модел", контрира обаче днес Горанов. 

"Единствените рационални критики към приетите промени в Кодекса за социално осигуряване досега са, че не дават възможност за движение на средствата и в двете посоки. При положение че нямаме гаранции и увереност кой от двата модела работи по-добре, аз продължавам да смятам, че хората трябва да имат право на избор и ако се окаже, че един от двата модела се е провалил, тази отговорност да бъде в личния избор на хората, допълни той.

Засега няма индикации, че групата на ГЕРБ в парламента би склонила да отстъпи от позицията си. Преди два дни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) също твърдо защити приетия в края на миналата година модел. Тя допълни и че раговори с Блока може и да се водят, но това не означавало, че ще се стигне до единно становище".

"Ще търсим подкрепа, но няма да се откажем от онези политики, които смятаме че са нашата програма и политика, защото това, което се случи и ще се случва в управлението на този кабинет, ще е преди всичко отговорност на ГЕРБ", допълни Стоянова в интервю за БНТ.

Иначе днес Горанов анонсира и старт на разговорите за цялостната пенсионна реформа. Те трябва да започнат идната седмица и ще се водят от социалния вицепремиер и министър Ивайло Калфин. Цялостната визия трябва да е готова до 31 март. Или поне такъв ангажимент Борисов, Горанов и Стоянова поеха към синдикатите след последната им среща, на която не бяха поканени нито Калфин, нито реформаторите, нито Фронта.