Президентът на Украйна Володимир Зеленски спомена за известни успехи на въоръжените сили на страната в боевете срещу руската армия и сепаратистите за контрол върху източния град Северодонецк.

"Ситуацията в Донбас не се промени значително през последните 24 часа", призна в същото време той в традиционното си среднощно видеообръщение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зеленски осъди "абсолютно безсмисления обстрел" на северни гранични украински райони от Русия.

"Цялата временно окупирана територия на нашата държава сега е зона на пълно бедствие, за което Русия носи пълна отговорност", каза той.

Украинският президент благодари на американския си колега Джо Байдън за обещаните модерни ракети. Очаквам добри новини за доставките и от други партньори, добави той.

Около 60 процента от инфраструктурата и жилищните сгради в Лисичанск – един от последните два града в Източна Украйна, които още са под частичен украински контрол, са били разрушени при атаки, каза вчера служител на местната власт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Олександър Зайка, ръководител на градската военно-гражданска администрация, съобщи по телевизията, цитиран от агенция УНИАН, че непрекъснатият обстрел е извадил от строя електроснабдяването, снабдяването с газ, телефонните и интернет връзките.

Ключовият път за доставки и евакуация Бахмут-Лисичанск е отворен, но непрекъснато е бомбардиран, каза Зайка.

Хуманитарните доставки все още успяват да достигнат града, където е осеяно с дупки от шрапнели и мини.

Зайка съобщи, че в Лисичанск все още има 20 000 души, докато преди войната населението е било 97 000.

Река разделя Лисичанск от другия голям град в района – Северодонецк, който още е под частичен украински контрол. И двата града са под руска обсада.

САЩ обявиха, че ще търсят отговорност от Русия за военни престъпления в Украйна

САЩ и съюзниците им обещават да държат Русия отговорна за престъпления, извършени от нейните сили откакто нахлуха в Украйна на 24 февруари, обяви американският зам.-държавен секретар Узра Зея на заседания на Съвета за сигурност на ООН, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Зия, която отговаря по въпросите на гражданската сигурност, демокрацията и правата на човека, каза, че ще се засили търсенето на отговорност и въздаването на правосъдие за сериозни нарушения на международното право. Зам.-държавният секретар изтъкна, че през изминалите близо 100 дни светът е видял как руските сили бомбардират родилни домове, железопътни гари, жилищни сгради и домове и дори убиват цивилни, които карат велосипеди по улицата.

САЩ работят със съюзниците си, за да подкрепят широк кръг международни разследвания на зверствата в Украйна, каза Зея.

Главният прокурор на Ирландия Пол Галахър приветства усилията през изминалите 3 месеца за подкрепа на призивите за справедливост в Украйна и каза, че Ирландия е една от общо 41 държави, които бързо са отнесли ситуацията в Украйна до Международния наказателен съд.

Галахър каза, че МНС е изпратил екип от 42 следователи, криминалисти и помощен персонал да разследват руските престъпления и да подкрепят усилията на Украйна.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя обвини западните държави в „лицемерие“ за това, че внезапно са започнали да търсят международно правосъдие за  „специалната военна операция“ на Москва.