"Нападението срещу списание "Шарли ебдо" е равносилно на обявяване на война срещу цивилизования свят", заяви бившият френски президент (2007-2012) Никола Саркози, цитиран от АФП.

Той каза това след среща с настоящия държавен глава Франсоа Оланд в Елисейския дворец в Париж. Саркози в момента е лидер на опозиционната партия "Съюз за народна подкрепа" и вероятно ще се кандидатира за президентските избори през 2017 г. Той е и първият политически лидер, който отиде при действащия държавен глава след кървавата баня в парижката редакция. Целта на срещата бе демонстрация на единство, независимо че двамата президенти изповядват коренно различни възгледи.

"Става въпрос не дори за демокрацията или републиката, това е цивилизационен въпрос. Това е война, която варварството обяви на цивилизованото човечество. Необходимо е цивилизованите граждани, независимо от убежденията им, да се обединят", каза още Саркози.

Той изтъкна, че е впечатлен и дори потресен от реакцията на французите. В сряда вечерта в най-големите френски градове бяха организирани стихийни митинги на солидарност с "Шарли ебдо", на които излязоха над 100 000 души.

"Много съм впечатлен от поведението на нашите сънародници, които показаха национално единство и лично достойнство в този сложен момент. Пред лицето на такова варварство цивилизованите граждани трябва да се обединяват", заяви Саркози.

Неговата партия има големи шансове да спечели парламентарните избори във Франция, които, също като президентския вот, ще се състоят през 2017 г. Причината са националистическите възгледи на Саркози.

Заради вчерашния атентат в Париж се очаква поне 10-процентно увеличение на гласовете в полза на крайно десния Национален фронт на Марин льо Пен.