Рускоезичната служба на Би Би Си е съставила списък с имената на 3052 руски войници, загинали в сегашната война в Украйна.

Списъкът е част от текущо разследване за количеството и естеството на руските загуби и се основава на открити източници, както и на разговори със семействата на загиналите, посочва медията.

Журналисти на Би Би Си са открили пресни гробове в 11 гробища в различни части на Русия. Не всички от тях са отбелязани като гробове на войници, загинали в битки в Украйна, но снимките на мъже в униформи, както и венци с ленти с надпис „От Министерството на отбраната“ са ясни знаци.

Продължава тенденцията за висок дял на офицерите сред убитите - около 20%.

Констатациите съвпадат с твърденията на разузнавателните служби на Обединеното кралство, които заявиха тази седмица, че Русия понася „смазващи загуби“ сред младши и висши офицери.

Последните данни за жертвите на Русия, публикувани от Москва на 25 март, твърдят, че досега в конфликта са били убити 1351 войници.

Междувременно разузнаването на Обединеното кралство изчислява, че до края на май Русия е загубила около 15 000 военни, докато Украйна определя числото на около 30 000 убити.