Историческа промяна във властта се очертава в Колумбия. На първия тур на президентските избори най-много гласове взе бившият партизанин Густаво Петро. Левият политик отива на балотаж с конкурента си – бизнесменът-популист Родолфо Ернандес.

През последните десетилетия Колумбия бе управлявана от силно консеративни партии и коалиции. Петро бе кмет на Богота. Той взе 40,3% от гласовете. Безпартийният Ернандес печели 28,1%. 

Балотажът ще се проведе на 19 юни.

Ако Петро спечели, това ще е генерална промяна в политическия курс на страната, която в най-новата си история е управлявана само от консерватори. Въпреки огромната неравност между богати и бедни, лявото движение в страната е компрометирано заради партизанските боеве, които води.

Ернандес също бе кмет досега - на втория по големина град Букараманга. 

В Колумбия от години се води гражданска война между крайнодесни паравоенни организации, крайнолеви партизани и армията. 220 000 души са загинали заради тези бойни действия. През 2016 година държавата сключи примирие с партизаните от ФАРК. Надеждите, че с това насилието ще спре, бяха големи, но в селските региони то продължава. Изборите бяха охранявани от 300 000 полицаи и войници.