Президентът на САЩ Джо Байдън каза в интервю за Си Ен Ен, че не иска да се среща с руския диктатор Владимир Путин на срещата на Г-20 и не вижда смисъл да го прави.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му е отворена към такава среща на върха и дори предложи тя да се състои на срещата на Г-20 на индонезийския остров Бали идния месец.

Според американския президент евентуална среща би зависела от това какво би искал да обсъди руският президент. Байдън посочи, че ако темата ще бъде осъдената на затвор в Русия американска баскетболна звезда Бритни Грайнър, той ще бъде готов да събеседва с Путин.

"Но вижте, той се държи жестоко. Смятам, че е извършил военни престъпления и затова не виждам причина да се срещам с него сега", подчерта президентът на САЩ.

Както по-рано съобщи агенцията, администрацията на САЩ възприема изявленията на руския министър Лавров за предполагаемата възможност за преговори между Руската федерация и Украйна като „позьорство“ на фона на руските ракетни нападения срещу украински градове, а не като конструктивно предложение за дипломатически диалог за мир.