Шефът на SpaceX и Tesla Илон Мъск е разговарял с руския президент Владимир Путин преди скандалните му туитове за вариант за „мир“ между Украйна и Русия според Иън Бремър, основател на консултантската компания Eurasia Group.

Мъск почти веднага отрече това в Туитър, като заяви, че последният му разговор с Путин е бил преди около година и половина и те са обсъждали космически теми.

Пред  онлайн изданието The ​​Vice Бремър се позовава за твърденията си на самия Мъск. Мултимилиардерът му бил казал, че Путин е „готов за преговори“, но само при условие, че Русия запази контрола над окупирания Крим, Украйна завинаги да стане неутрална държава и да „признае“ руската незаконна анексия на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области, е искал още руският лидер.

Според разказа на Бремър Путин е казал на Мъск още, че възнамерява да постигне тези цели „на всяка цена“, като не изключил възможността за ядрен удар, ако Украйна влезе в Крим. Бремър твърди, че Мъск му е казал, че „трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати такъв изход“.

Бремър също, цитирайки Мъск, казва, че последният е отказал искане на Украйна да активира спътниковия интернет Starlink в окупирания Крим.

Според журналиста от Financial Times Макс Седън, според Бремър, Мъск също е бил обезпокоен от „по-директните“ заплахи от страна на Путин и е споменал за руските кибер възможности.

Според Седън Путин е казал на Мъск, че не го интересуват Херсон и Запорожие, освен като логистични буфери към Крим.

Публикацията предизвика нова гневна реакция в Туитър на руския гросмайстор и опозиционер Гари Каспаров: 

"Мъск трябва да спре да пита Путин какво иска и вместо това да приложи своята изобретателност, за да помогне на Украйна и свободния свят да попречат на един кръвожаден диктатор да получи това, което иска".