Войната между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ на тема енергетика ескалира днес с нова порция обвинения, този път - от страна на Венко Сабрутев към Делян Добрев. Според енергийното острие на ПП Добрев е изнесъл публично документи с гриф "Търговска тайна". Става дума за показаната в ефир преди време фактура на "Булгаргаз", която, според ГЕРБ, доказва, че правителството "Петков" е купувало руски газ през посредници след прекъсването на доставките на "Газпром". 

За какво става дума? 

Преди време Делян Добрев се появи в ефира на бТВ и показа фактура от "Булгаргаз", според която правителството на "Продължаваме промяната" е купувало руски газ. Това е сложна схема, по думите на Добрев, в която газът е купуван от румънско поделение на швейцарска фирма, чиито краен собственик е "Газпром". Така, според представителя на ГЕРБ, страната ни е ощетена финансово, защото посредниците вземат своя дял. Добрев предположи, че комисиони е имало и за представителите на тогавашната власт. 

Днес Сабрутев показа отново фактурата, но с очертано поле в горния ляв ъгъл, на което се вижда печат "Търговска тайна". Според него това е същата фактура, която Добрев е изнесъл, тоест твърди, че бившият енергиен министър издава класифицирана информация. 

"Делян Добрев изнесе документи с гриф "Търговска тайнана". "Булгаргаз" издава доклад от своето секретно деловодство и е изпратен до Министерство на енергетиката. Делян Добрев изнася публично класифицирана информация, която касае българската енергетика. Трябва да се направи разследване как може секретен доклад да бъде изнесен в публичното пространство", категоричен бе днес Сабрутев. 

По думите му, информацията е изнасяна с частни имейли - каквото и да означава това. 

По същество 

В крайна сметка Сабрутев коментира не само начина на изнасяне на информацията, но и твърденията на Добрев по същество. На практика представителят на ПП не отрече, че "Булгаргаз" - по времето на правителството "Петков" - е купувало газ от назованите компании. Според Сабрутев обаче, те не са доставяли руски газ. 

Причината - според указ на самия Владимир Путин на тези компании е забранено да купуват газ от Русия. Тоест те са продавали на България, но не и руски газ. 

Той опита да обори и друго твърдение на Добрев - че през юни правителството е купило газ за 110 евро на мегаватчас от съответните компании, докато цената на "Газпром" за периода щяла да бъде 86 евро за мегаватчас. Според Сабрутев, това е невярно. Той представи документ, върху който с химикал са правени сметки, според които излиза, че цената на "Газпром" е щяла да бъде 160 евро за мегаватчас. 

Все пак е важно да се отбележи, че този спор е безмислен - България нямаше как да купува от "Газпром", защото руската компания еднолично реши да не изпълнява договора. 

Малко по-късно Делян Добрев е изпратил свой отговор на обвиненията в редакцията на бТВ, в който казва, че Сабрутев е потвърдил за сделката и че кани Кирил Петков и Асен Василев на дебати по темата.