Общественият газов доставчик "Булгаргаз" обяви късно вечерта в понеделник, че е успял да осигури доставките на синьо гориво за месец ноември. Компанията обяви търг за втечнен природен газ преди месец, а сега става ясно, че на него са се явили 8 различни фирми от Европа, Азия и Съединените щати. 

Избрани са две фирми с осигурени слотове за регазификация и съхранение на терминала в Ревитуса - "Митилинеос" и "ДЕПА къмършъл". И двете фирми са гръцки.

От "Булгаргаз" съобщават, че са постигнати "изключително конкурентни цени", които ще намерят отражение в предложената от държавната компания цена на природния газ за ноември.

Повече конкретика засега не е предоставена. Интересно е, че всички явили се и всички спечелили са т.нар. "посредници". Именно за сделки с такива фирми, които нормалният свят нарича просто търговци, предишното правителство бе обвинявано, защото те - логично - оскъпяват леко цената. Очевидно сега и служебното правителство стига до извода, че договор с производител за такова кратко време не може да бъде постигнат. 

Що се отнася до цената, тя наистина би трябвало да е съществено по-ниска от тези през август, когато бе постигнат пазарен спот рекорд от над 330 евро за мегаватчас. Сега цената се държи под 200 евро за мегаватчас, а в нашия микс влиза и азерският газ, който е на чувствитено по-ниска цена.

Малко по-късно през деня председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов прогнозира драстично намаление на цената.

Цената на природния газ, която "Булгаргаз" ще поиска за ноември, се очаква да е около 180 - 200 лева за мегаватчас, обяви Иванов, цитиран от БНР. Той аргументира очакванията си за продължаващо поевтиняване на синьото гориво и през следващия месец.

"Европейските газохранилища са напълнени на 91%. По тази причина, независимо от усложняващата се обстановка в Украйна, считам, че възможностите на Владимир Путин да използва природния газ като оръжие в тази ситуация, се изчерпаха. Освен, че Европа е подготвена за отоплителния сезон, но заедно с това ще отбележа, че Германия буквално до месец ще пусне два терминала за регазификация на северното си крайбрежие. В същото време газопровода Норвегия-Дания-Полша и нашия интерконектор са вече функционални и Европа се освобождава от руския природен газ", посочи той.

До края на деня "Булгаргаз" трябва да внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране заявлението си за цените на природния газ за ноември.