Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да спре да си играе с Русия и да наложи на Москва по-тежки санкции, които да сложат край на "безсмислената война" в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В традиционното си обръщение към украинския народ Зеленски каза, че Украйна при всички положения ще остане независима и че всъщност въпросът е каква цена ще съхрани тя независимостта си.

"Украйна винаги ще бъде независима държава и няма да бъде пречупена. Единственият въпрос е каква цена ще плати народът ни за свободата си и каква цена ще плати Русия за тази безсмислена война срещу нас", изтъкна украинският лидер.

"Катастрофалният развой на събитията все още може да бъде спрян, ако светът се отнесе към случващото се в Украйна така, както би се отнесъл, ако сам беше в същата ситуация" като нас, подчерта Зеленски. Това може да бъде постигнато, ако световните "сили спрат да си играят с Русия и ѝ окажат реален натиск, който да доведе до край на войната", каза още той.

Напоследък критиките на Володимир Зеленски по отношение на Запада зачестяват, отбелязва Ройтерс. Една от причините за това са бавните темпове, с които Европейският съюз действа по въпроса с евентуално ембарго срещу вноса на руски петрол, коментира агенцията.

Зеленски изрази недоволството си от разногласието между страните от ЕС във връзка с налагането на по-нататъшни санкции на Русия и попита защо на някои държави се разрешава да блокират плана за въвеждане на още санкции.

Европейският съюз обмисля въвеждането на шести пакет от наказателни мерки срещу Русия, който да включва и ембарго върху вноса на руски петрол. За да бъде одобрен пакетът, е необходимо единодушие между страните от ЕС. Унгария се противопоставя на идеята за петролно ембарго с аргумента, че това ще навреди прекалено много на икономиката ѝ.

Украйна не копнее да разговаря с Путин, но това вероятно ще е необходимо, за да бъде сложен край на войната, заяви днес Зеленски.

"Има какво да обсъждаме с руския лидер. Не искам да кажа, че копнеем да си говорим с него, но трябва да погледнем реалистично на нещата, които преживяваме", изтъкна той в обръщение към индонезийски мозъчен тръст.

"Това, което искаме от тази среща... Искаме си обратно животите... Искаме си обратно живота на суверенна страна", каза Зеленски и отбеляза, че според него няма признаци Русия да е готова за сериозни мирни преговори.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова западните държави да предоставят още тежки оръжия на Киев, за да може украинските сили да отблъснат руските сили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Нуждаем се от тежки оръжия. Единственото, с което ни превъзхожда Русия, е броят на тежките оръжия, с които разполага", казва Кулеба във видеозапис, в който отговаря на въпроси, отправени към него посредством Туитър.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.