Московската фондова борса и инвеститорите, които играят на нея, очевидно не са особено доволни от поредния кръг на ескалация на войната в Украйна, който предприе днес официален Кремъл. Докато по Киев и други големи местни областни центрове валят ракети, пазарът в столицата на Русия е над сериозен натиск от засилващи се продажби. 

Данните показват, че основният борсов индекс МОЕХ изгуби 3% само в ранната следобедна търговия в понеделник, като общото ниво на потъването заедно с предната сесия достига до 4%. Ако сривът продължи, борсата в Москва ще се насочи към най-дълбокото си ниво за последните години, каквото бе достигнато единствено на 24 февруари - денят, в който Путин започна своята инвазия в Украйна. 

Европейските пазари също се разколебаха сутринта, съобщи пък по-рано БНТ, но към момента са стибилизирани. Пониженията на общия европейски индекс се задържаха до под един процент. Френският CAC 40 - с 0,27%, британският FTSE100 - с 0,3%, италианският MIB - с 0,15% и испанският Ibex 35 - с 0,2%, докато германският индекс DAX 30 дори излезе на позитивна територия, нараствайки с 0,64%.

Еврото поевтинява с 0,5% към 0,9700 щатски долара, докато руската валута се обезценява с над 2,5% към 62,30 рубли за един долар.