„Човек подава две лични карти и искрено не разбира защо не може да гласува и с двете. По начин, по който да ми стане ясно, че това се е случвало и преди."

Това разказва в интервю, публикувано от Антикорупционния фонд (АКФ), Ина Маслянкова, член на секционна комисия в едно от селата в община Симитли от квотата на "Продължаваме промяната".

Там безапелационен победител, както обичайно, и на вота на 2 октомври беше Стефан Апостолов, син на кмета на Симитли. Апостолов-младши, поставен иначе последен в партийната листа за първи избирателен район - Благоевград, получава 7357 гласа. 

Интервюто на Маслянкова е свидетелски разказ как е протекъл изборният ден в секция № 014400012 в село Долно Осеново, община Симитли, където с над 90 на сто преференции е предпочетен точно Стефан Апостолов. В него тя разкрива сериозни нарушения като опити за гласуване с чужди лични карти, инструктиране на гласоподаватели за гласуване в полза на Апостолов и други. 

"Отделно, през целия ден ме подканяха да ходя на кафе и обяд, ясно с каква цел“, разказва за изборния ден Маслянкова.

В допълнение, тя получава почти директни заплахи за своето здраве и успешно прибиране от селото. Всички практики продължават и след идването на полиция и медии, заради подадените сигнали.

Интервюто ясно насочва към наличие на стройна организация на изборния процес и създадена система за придвижване на избиратели до секцията и тяхното придружаване до машината за гласуване, често с фалшив претекст за медицински или други проблеми, отбелязват от АКФ.

Според нейния разказ избиратели са казвали, че не виждат, за да дойде с тях придружител, а след това са вадили очила, за да се подпишат. Това е само един от примерите за фалшиви основания за придружване на гласуващите до машината.

"Незаконно ли е да не знам имената на леля си?"

Маслянкова разказва и друга история  - идва мъж с възрастна жена като обяснява, че придружава леля си:

"Направих си нещо като експеримент и му казах - Кажете трите ѝ имена, за да ги запиша". Той ми отговори: "Не ги знам". Изразих учудване, а отговорът беше: "Незаконно ли е да не знам имената на леля си?"

Организирано придвижване на избиратели, съмнително гласуване с придружители и заплахи към членове на секционните комиции са сред наблюдаваните практики.

Маслянкова разказва и за заплахите, които е получила, след като поискала да записва имената на придружителите. Причината - направило ѝ впечатление как едни и същи хора "придружават" голяма част от гласуващите. Един от тях се обърнал ѝ и казал: "А, то изобщо не се знае кой кога ще си замине - дали след 20 години, или още тази вечер, дали ще счупи крак или ръка, или нещо ще му се случи по тези завои и тази тъмница"...."Стреснах се", признава интервюираната, която сигнализира и в офиса на ПП за заплахите.

От АКФ напомнят, че преди три дни са публикували и друго интервю с представител на секционна комисия в същата община, с много сходни свидетелства.

Стефан Апостолов е бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов-Поли, който е начело на общината вече пети мандат. На изборите през 2017 и 2021 година Стефан Апостолов преобръща избирателните листи за народни представители на ГЕРБ-СДС в Благоевградски окръг като получава много висок брой преференции. През 2021 г. става абсолютен шампион по преференции с над 9000 гласа. Справка на АКФ показва, че и на последните избори от 2 октомври 2022 година над 90% от подадените за ГЕРБ-СДС гласове в община Симитли са отишли при Апостолов.

„Новите свидетелства дават още обяснение за тази необичайна структура на гласовете, в контекста на ниската активност в цялата страна“, посочва Марио Русинов, политолог от екипа на АКФ.

Апелираме към МВР и прокуратурата да обърнат внимание на изнесените от нас и медиите свидетелства за този избирателен “феномен” в община Симитли.“

„Смятаме, че изнесените от нас свидетелства за нарушения на изборния процес вече не предполагат, а налагат задълбочена проверка дали отзад не стои цяла престъпна организирана група за фалшифициране и манипулиране на изборния процес“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.