На предстоящия Европейски съвет няма да бъде постигнато съгласие за налагане на петролно ембарго срещу Русия, призна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя даде кратко интервю за „Политико“ в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители от ЕС е насрочена за 30 и 31 май в Брюксел.

„Мисля, че това не е подходяща тема, която да бъде разрешена на Европейския съвет, тъй като това, което обсъждаме, е нещо твърде техническо“, заяви Фон дер Лайен.

И уточни:

„Говорим за страни без излаз на море, които имат нужда от алтернативни доставки по тръбопроводи. Така че трябва да се говори за инвестиции в тръбопроводи, да се увеличат доставките. Говорим за рафинерии, които трябва да бъдат модернизирани, за инвестиции и възобновяема енергия.“

Часове по-рано стана ясно, че унгарският премиер Виктор Орбан е уведомил в писмо председателя на Европеейския съвет Шарл Мишел, че няма намерение да обсъжда петролното ембарго на предстоящата среща.

Сред причините той изтъква именно нуждата от приспособяване на рафнериите към алтернативните горива и от изграждането на нови тръбопроводи.

„Може да бъде обсъден един политически елемент – как останалите 26 страни членки да се съгласят да бъдат направени инвестиции в Унгария. Но трудностите, които обсъждаме в момента, са най-вече технически“, каза още председателят на ЕК.

На въпроса дали очаква обсъждане на петролното ембарго на предстоящия Европейски съвет Фон дер Лайен отговаря:

„Не очаквам. Не искам да пораждам фалшиви очаквания.“

Тя смята да разговаря с Виктор Орбан в близките дни. При необходимост Фон дер Лайен винаги била на негово разположение по телефона.

"Европейският съюз не трябва да остави камък необърнат за възстановяването на Украйна, включително, ако е възможно, руските активи, които сме замразили", заяви Фон дер Лайен в речта си пред форума в Давос.

Тя добави, че по предложение на Комисията ЕС ще създаде международна платформа за дарения, управлявана съвместно от изпълнителния орган на Съюза и Украйна, която ще съчетава реформи и инвестиции.

"Украйна трябва да спечели тази война. Руската агресия трябва да бъде стратегически провал", изтъкна Фон дер Лайен.

Тя сравни действията на руската армия в окупираните украински територии с изземането на зърно по времето на Съветския съюз:

"В Украйна армията на Кремъл конфискува зърнени запаси и техника. Това събуди у някои хора спомени от тъмното минало, когато Съветският съюз конфискуваше зърно и предизвика  унищожителния глад през 30-те години."

Фон дер Лайен визира Гладомора, когато милиони украинци умират в резултат на съветската политика за колективизация на селското стопанство. 

Според германското правителство Русия блокира износа на 20 милиона тона зърно от Украйна, предимно за Северна Африка и Азия.

Според Световната продоволствена програма на ООН от началото на тази година 276 милиона души страдат от остър глад. Ако войната в Украйна продължи, броят им може да се увеличи с още 47 милиона. 

Фон дер Лайен определи бомбардировките над складове за зърно и блокадата на износа на земеделски стоки като „срамни актове“, които са довели до рекордно повишаване на цените на зърното в глобален план:

„Сега Русия задържа собствения си износ на храни като форма на шантаж – преустановява доставките, за да повиши цените в глобален план, или за да търгува със зърното в замяна на политическа подкрепа“. 

Фон дер Лайен призова за международен отговор и каза, че „глобалното сътрудничество е антидотът на руския шантаж“.

Тя допълни, че ЕК подкрепя Африка в това да намали зависимостта си от вноса на храни.